Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Április 25. 12:07, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Tízmillió japán követeli Észak-Korea által elrabolt honfitársai 'megmentését'

Tízmillió japán követeli Észak-Korea által elrabolt honfitársai 'megmentését'

Több mint tízmillió japán írta alá azt a petíciót, amely az Észak-Korea által elrabolt japán állampolgárok mielőbbi "megmentését" követeli a kormánytól - jelentette a szigetországi média csütörtökön.

A petíciót szombaton tervezik átadni Abe Sindzó kormányfőnek az elrabolt emberek családtagjai, akik 16 éve gyűjtik az aláírásokat. Céljuk az, hogy a kormány érje el az összes elrabolt ember hazatérését. "A tízmilliós szám jelentős súlyt ad üzenetünknek" - közölte a családtagokat képviselő szervezet vezetője, Iidzuka Sigeo.
Észak-Korea az 1970-es és 1980-as években számos japán állampolgárt rabolt el, akiket arra kényszerített, hogy kémek kiképzésében segédkezzenek. Az elrabolt emberek által felkészített, magukat japánnak kiadó észak-koreai ügynökök robbantották fel a Korean Air egyik utasszállító gépét is 1987-ben, 115 ember halálát okozva.
Az emberrablásokra 1997-ben derült fény, amikor egy dezertált észak-koreai ügynök vallott az esetekről, ekkor kezdődött az aláírásgyűjtés is. Az emberrablásokat 2002-ben Phenjan is elismerte, majd ugyanebben az évben öt áldozat hazatérhetett Japánba.
Ugyanakkor Észak-Korea állítása szerint további nyolc elrabolt japán időközben természetes halállal meghalt. Ezzel szemben Tokió szerint legalább 17 állampolgárát rabolta el a kommunista rezsim, sorsuk pedig nem lett megnyugtatóan kivizsgálva. A kérdés - Phenjan atomprogramja és háborús fenyegetései mellett - a Japán és Észak-Korea közti közeledés legfőbb akadálya.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).