Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. Augusztus 09. 09:28, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Több megyében másodfokúra emelték a várható heves zivatar miatti figyelmeztetést

Több megyében másodfokúra emelték a várható heves zivatar miatti figyelmeztetést

A délután várható heves zivatar miatt három dunántúli megyében másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A hőség miatt 17 megyében és a fővárosban továbbra is a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetés van érvényben.

A meteorológiai szolgálat pénteki, az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetésében azt írta: a napi középhőmérséklet északnyugaton 25-27 fok között, másutt 27-30 fok között valószínű. Győr-Moson-Sopron és Vas megyében már csak elsőfokú, az ország többi területén viszont még piros figyelmeztetés van érvényben a hőség miatt.
Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken általában 34 és 39 fok között, északnyugaton 30 fok körül alakul. Késő estére 21-29 fok közé hűl le a levegő.
Egy hidegfront hatására várhatóan a délutáni óráktól a Dunántúl középső megyéiben, illetve néhol az északnyugati harmadában, majd estétől, késő estétől a Dunántúlon egyre nagyobb számban, helyenként az Északi-középhegység nyugati, északi részén alakulhatnak ki zivatarok. Várhatóan a délutáni és az éjszakai órák között a Dunántúlon heves zivatar is kialakulhat.
Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki a várható heves zivatarok miatt. Ezeken a területeken 90 kilométer/óránál erősebb széllökésekre és akár 2 centiméternél nagyobb átmérőjű jégdarabokra is számítani lehet.
Kevésbé erős, de még így is viharos széllökésekre és jégesőre Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Zala és Pest megyében, illetve a fővárosban is számítani lehet. Ezeken a területeken elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.
Egy-egy zápor, zivatar során több megyében rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék eshet. Emiatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.
A Balaton nyugati medencéjénél már péntek reggel másodfokú, a középső medencéjénél elsőfokú viharjelzést adtak ki.

Címkék: időjárás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.