Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Február 04. 06:25, kedd | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Több méteres vízszintemelkedés várható a Dunán

Több méteres vízszintemelkedés várható a Dunán

A Duna egész magyarországi szakaszán több méteres vízszintemelkedésre számítanak a szakemberek, de árvízvédelmi készültség egyelőre nem várható – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfőn az MTI-vel.

Mint kiemelték: ez a vízmennyiség egy alacsony mederteltségű folyóba érkezik, amelyben bőven van helye a többletvíznek, ezért - legalábbis a most következő 6 napban - nem kell számítani komolyabb fokozat elrendelésekre.

Tájékoztatásuk szerint a főbb magyarországi vízfolyások fontos vízgyűjtő területein hétfőn reggelre sokfelé hullott területi átlagban is számottevő mennyiségű csapadék, jellemzően eső formájában. A meteorológiai előrejelzések szerint a csapadékos időjárás a következő 48 órában is folytatódik, a jelzett lehűlés miatt a keddtől hulló csapadék már vegyes halmazállapotúnak ígérkezik.

A jelentős (három nap alatt területi átlagban a Duna bajor, osztrák területein, a Tisza kárpátaljai részein, valamint a Szamos és a Körösök vízgyűjtőin 60-70 millimétert is meghaladó mennyiségű) csapadék, helyenként kiegészülve a meleg idő miatt keletkező, nem túl jelentős mennyiségű olvadékvízzel, sokfelé számottevő vízszintemelkedéseket okozott, illetve várhatóan okoz majd a következő napokban.

A Dunán a jelenlegi előrejelzések szerint Nagybajcsnál a legalacsonyabb, elsőfokú készültségi szint meghaladása, esetleg a másodfokú érték elérése várható. Komáromnál és Esztergomnál az elsőfokú szintek körüli, lejjebb azokat el nem érő tetőző vízszintek valószínűsíthetőek. Budapestnél a tetőzés a hét végén várható, a jelenlegi számítások szerint az alsó rakpartok magasságát el nem érő vízszinttel.

A Tisza vízrendszerén a Túr, a Szamos, a Bodrog, a Körösök vízrendszerén, valamint a Tisza mentén szintén várhatóak jelentősebb vízszintemelkedések. Ezek - a Fekete-Körös kivételével - várhatóan nem érik el az elsőfokú készültségi szinteket, de a Fekete-Körösön Antnál a hét második felében az elsőfokú szintet meghaladó tetőzés valószínűsíthető.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az "előrejelzések jelentős mértékben a még le nem hullott csapadék előrejelzések alapján készültek, valamint arra, hogy a keddtől várhatóan vegyes halmazállapotú csapadék hatásának figyelembe vétele törvényszerűen megnöveli az előrejelzések bizonytalanságát".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.