Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Szeptember 08. 11:05, szombat | Belföld
Forrás: mti

Több millió dolláros pénzmosási ügyet derített fel a magyar rendőrség

Több millió dolláros pénzmosási ügyet derített fel a magyar rendőrség

Különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás gyanúja miatt folytatott nyomozást hét ember ellen a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI).

A szerb és magyar gyanúsítottak több millió dollárt próbáltak meg tisztára mosni - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata pénteken a rendőrség honlapján.

A közlemény szerint egy ismeretlen ember egy hongkongi cég tulajdonosának adta ki magát, és így utasította a vállalat gazdasági igazgatóját, hogy több alkalommal különböző összegeket utaljon át meghatározott számlákra. A pénzügyi vezető teljesítette a kért átutalásokat, ennek eredményeként 14 tranzakcióban 46,7 millió dollár (mintegy 13 milliárd forint) került különböző számlákra.

Az egyik átutalás kedvezményezettje egy magyarországi cég volt, e tranzakció miatt nyomozott a KR NNI pénzmosás gyanúja miatt. Az adatok szerint a magyar bankszámlára 2015. június 3-án érkezett egy 6,8 millió dollár (1,9 milliárd forint) összegű utalás. A magyar vállalat ügyvezetője és tulajdonosa egy szerb állampolgár volt. A nyomozók megállapították, hogy a cég számlájára érkező pénz egy részét továbbutalták más magyar, valamint szlovák bankszámlákra.

Az utalások egy része a hatósági fellépés miatt nem teljesült, lefoglalással összesen 5,3 millió euró (1,7 milliárd forint) térült meg, az összeget visszakapta a sértett hongkongi társaság.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai hét embert azonosítottak és vontak eljárás alá. A magyar és szerb gyanúsítottak között volt, aki a számlákat, illetve a cégeket vette a nevére, más a "tulajdonosok" beszervezését és irányítását végezte.

Egy embert hazai körözés alapján belföldön, egy másik gyanúsítottat nemzetközi körözés alapján - panamai és amerikai közreműködéssel - a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren fogtak el.

A magyar nyomozást a rendőrök nemzetközi bűnügyi együttműködéssel folytatták le. Az ügy iratait a KR NNI szerdán átadta a Fővárosi Főügyészségnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni