Városlista
2024. február 22, csütörtök - Gerzson

Hírek

2023. Július 28. 07:36, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Magyar Falu Program: Több mint 25 milliárd forint értékű fejlesztések valósultak meg az egészségügyben

Magyar Falu Program: Több mint 25 milliárd forint értékű fejlesztések valósultak meg az egészségügyben

Már több mint 25 milliárd forint értékű egészségügyi fejlesztések valósultak meg a Magyar falu programban - mondta a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa csütörtökön.

Gyopáros Alpár hozzátette: ennek az összegnek a tíz százaléka jutott a vármegyének, összességében pedig már több mint 70 milliárd forintnyi támogatás érkezett Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyébe a Magyar falu programban.

Azt mondta, az orvosoknál tapasztalható szakemberhiány miatt szolgálati lakásokkal szeretnék támogatni azokat a fiatal, pályakezdő orvosokat is, akik szívesen dolgoznának falvakban, kistelepüléseken.

Kiemelte, az elmúlt három évben, amióta orvosi szolgálati lakásokat és házakat alakítanak ki a kistelepüléseken, 178 háziorvosi praxisnál sikerült megoldani, hogy ne maradjon orvos nélkül.

Ezenfelül több mint kétezer egészségügyi szolgáltatásokhoz kapcsolódó fejlesztést hajtottak végre, köztük rendelőintézetek felújítását, építését, orvosi eszközök cseréjét vagy orvosi és védőnői szolgálati lakások kialakítását - mondta a kormánybiztos.

Gyopáros Alpár úgy fogalmazott, Borsod-Abaúj-Zemplén "felülreprezentált" a Magyar falu programban, hiszen nagyon sok kistelepülés van a vármegyében, ahol nagyon sokan élnek. Hozzátette, bíznak abban, hogy az életminőség a program támogatásainak köszönhetően is javul ezeken a településeken, és ott a jövőben is sokan élnek majd.

Az eseményen Hörcsik Richárd, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt: az elmúlt öt-hat évben 32 helyen fejlődött a háziorvosi szolgáltatás Zemplénben és Abaújban, beleértve a rendelőintézetek rekonstrukcióját, ami mintegy 50-70 millió forintba került.

A politikus kiemelte, fontos, hogy a települések korszerű szolgálati lakásokat tudjanak biztosítani az orvosoknak, és olyan körülményeket alakítsanak ki, mint amilyenekre egy háziorvos például Sátoraljaújhelyen, Miskolcon vagy Budapesten számíthat.

Hörcsik Richárd kitért arra is: az elmúlt öt-hét évben Abaújban és Zemplénben olyan pályázatok valósultak meg, melyek főleg a fiatalok helyben maradását segítették. Példaként említette a bölcsődék építését, iskolák rekonstrukcióját és az orvosi rendelők rendbehozatalát.

Serfőző Szabolcs, Tállya független polgármestere elmondta, a nyolcvanöt négyzetméteres orvosi szolgálati lakás 33 millió forintos támogatásból újult meg a Magyar falu programban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 22. 09:27, csütörtök | Belföld

Két hajó égett az alsóörsi kikötőben

Egy vitorlás hajó és egy segédmotoros elektromos hajó égett a Veszprém vármegyei alsóörsi kikötőben - közölte a katasztrófavédelem csütörtök reggel a honlapján.

2024. Február 22. 09:23, csütörtök | Belföld

KSH: bruttó átlagkereset 655 600 forint volt 2023 decemberében

2023 decemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.

2024. Február 22. 09:08, csütörtök | Belföld

Itt vannak a filléres új bérletárak

2024. Február 22. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány fontosnak tartja a NATO megerősítését, de kölcsönös tiszteletet és konzultációt vár

A Magyar Külügyi Intézet (MKI) szerint a svéd NATO-csatlakozás kapcsán Magyarország által megfogalmazott üzenet egyértelmű: