Városlista
2024. április 22, hétfő - Csilla

Hírek

2022. Március 20. 15:05, vasárnap | Belföld
Forrás: mti/fotók: MTI/Mészáros János

Több mint háromezer templom újult meg a Kárpát-medencében

Több mint háromezer templom újult meg a Kárpát-medencében

Több mint háromezer templomot újítottak fel az egyházakkal közösen, és több mint kétszázat építettek a Kárpát-medencében az elmúlt években

- számolt be Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton Szolnokon, a megújult Belvárosi Szentháromság templom ünnepélyes avatásán.

Soltész Miklós arról beszélt, hogy ez a válaszuk a világ mostani törekvésére, amely Észak- és Nyugat-Európa, illetve Észak-Amerika felől érkezik. Beszélt arról, hogy számos dologgal kellett, kell küzdeni: a járvány, a délről érkező migráció ellen. Továbbá a zsidó-keresztény tanítás és a "teremtett világ" értékeit romboló, a fiatalok lelkét elragadni akaró ideológiák ellen, és most "itt van ez a háború" - sorolta.

Soltész Miklós szerint a templomok újításának üzenete: a magyarság megmaradása, a kereszténység továbbadása, mert mindkettő érték. "Mi nem templomot rombolunk és alakítunk át sportcsarnokokká, kocsmákká, mulatókká, muszlim mecsetekké" - hangoztatta. Magyarországon az elmúlt tíz-tizenkét évben a gyakorlat ehelyett az építés és a felújítás. Szolnokon négy templom és egy zsinagóga újult meg, továbbá parókiák, közösségi házak épültek több mint 2,1 milliárd forintból az elmúlt évek során - mondta el.

Kitért a gyermekvédelmi törvényre is, és arra kérte a jelenlevőket, hogy április 3-án mindenki a "négy nemet húzza be", hogy a 18 év alatti gyermekek védelmet kapjanak egy "természetromboló" ideológiával szemben.

Az Ukrajnában zajló háborúról elmondta: amennyiben lehetséges - márpedig lehetséges -, akkor a magyarok fegyvert nem használnak, nem küldenek. "Apáinkat, gyermekeinket, fiataljainkat nem küldjük háborúba". "Békét akarunk és békét is kell teremteni" - fogalmazott. Kiemelte: a kárpátaljai területeken élő magyarokat védeni kell.

Kitért arra, hogy amióta az ellenzék vezetője a kárpátaljai magyarokat "orosz-és Putyin-pártiaknak" nevezte, az ukrán nacionalisták megtorlásainak, életveszélyes fenyegetéseknek vannak kitéve az ottani magyarok. Hozzátette: az ukrán emberek többsége kedves, dolgos, mélyen hívő ember, de van egy olyan réteg, amely "mindig gyűlöl más nemzeteket". Erre nemet kell mondani, nem pedig hergelni a nacionalistákat - hívta fel a figyelmet, egyben arra biztatta a jelenlevőket, hogy segítsenek az arra rászorulóknak.Kállai Mária, Jász-Nagykun-Szolnok megye 1-es számú választókerületének fideszes képviselője, az áprilisi választáson a Fidesz-KDNP jelöltje elmondta: Szolnokon különösen nagy figyelmet fordítanak a közösségteremtésre, az identitás, a lokálpatriotizmus és a hitélet erősítésére, és ebből fakadóan az intézmények, közterek, templomok állapotára is.

Kállai Mária hangsúlyozta: Szolnokon több mint kétmilliárd forintból újult meg a Belvárosi Szentháromság templom, a Magyarok Nagyasszonya Vártemplom, a református és az evangélikus templom, valamint a szolnoki zsidó hitközség kis zsinagógája. Hozzátette: Szolnok térségében több településen történt egyházi fejlesztés az elmúlt évben, egyházi temetők, parókiák, egyházi közösségi terek újultak meg.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) kiválónak nevezte a város oktatási rendszerét, szavai szerint népszerűek az egyházi iskolák. Hatalmas eredménynek nevezte, hogy a templomok, a zsinagóga, a parókia és a közösségi ház egy időben újulhattak meg. Arra kérte a jelenlevőket, hogy április 3-án a jelenlegi polgári kormánynak adjanak bizalmat továbbra is. Szavai szerint "olyan emberek nem kerülhetnek hatalomra, akik a hitéletet úgy élik meg, hogy ha nincs, az a jó, és akik háborúba akarják vinni az országot".

Az eseményen Máthé György, a szolnoki római katolikus plébániát korábban évekig vezető esperes-plébános beszámolt a Belvárosi Szentháromság templom felújításának kezdeteiről, majd a plébániát jelenleg vezető Gáspár István római katolikus plébános szólt a jelenlevőkhöz. Ezt követően Marton Zsolt, a Váci Egyházmegye püspöke liturgia keretében áldotta meg a barokk stílusú, műemlék katolikus templomot és használóit, majd a jelenlevők felkeresték a szintén kormánytámogatással megújult református és evangélikus templomot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 15:29, hétfő | Belföld

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Belföld

Kecskeméti vereségével kiesett a Mezőkövesd

Az utolsó helyezett Mezőkövesd 2-1-re kikapott Kecskeméten a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójának első vasárnapi mérkőzésén, ezzel eldőlt, hogy búcsúzik az élvonaltól.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Belföld

Marad a változékony, az átlagosnál hűvösebb idő április utolsó hetében is

Április utolsó hetében is változékony, a megszokottnál hűvösebb idő várható.

2024. Április 21. 11:31, vasárnap | Belföld

Szijjártó Péter: az Európában és az észak-atlanti közösségben világháborús készülődés zajlik

Európában és az észak-atlanti szövetségben egyfajta világháborús készülődés zajlik - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.