Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Február 23. 14:05, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Több mint tíz százalékkal csökkent tavaly az átlagos cascodíj

Több mint tíz százalékkal csökkent tavaly az átlagos cascodíj

A MABISZ legfrissebb statisztikái szerint 2011 év végére a hazai casco-állomány átlagos díja több mint tíz százalékkal, 101 ezer forintról 90 ezer forintra csökkent.

Bár a most casco-szerződést kötő autósok a Genertel információi szerint jelenleg már átlagosan 60 ezer forintért juthattak hozzá a teljes körű gépjármű-biztosításhoz, a szerződések száma továbbra sem mozdul ki a 800 ezres szintről, vagyis az autósoknak továbbra is alig több mint ötöde köt ilyen biztosítást kocsijára.

A biztosítottság szintjét a Genertel szerint a minicasco elvét követő biztosítások idénre várt térhódítása emelheti meg, hiszen a jellemző gépjárműkárok jelentős részét a teljes körű cascók díjának töredékéért fedezik, ráadásul ésszerű megoldást kínálnak a folyamatosan öregedő hazai gépjárműpark idősebb tagjainak is.

A Genertel kárstatisztikája szerint az összes cascóval térített káresemény leggyakoribb oka gépjárművek ütközése: az összes kár több mint 41 százaléka emiatt következik be. Nem véletlen, hogy a piacon már bevezetett, a balesetet okozók kárát is térítő termékek is ezen a területen kínálnak fedezetet. A havonta 2-3 liter benzin áráért elérhető szolgáltatás a legtöbb esetben a kötelező biztosítás mellé köthető, de már létezik önálló minicasco is a piacon. Közös jellemzőjük, hogy általában limitált összegben, jellemzően néhány százezer forint összegig térítenek. Vajon mire elegendő mindez?

A karambolok közel harmada 100 ezernél kisebb, 58 százaléka 300 ezernél kisebb kárt idéz elő az okozó autójában, vagyis az ütközéses esetek nagy részében egy limitált összegű térítést nyújtó termék is teljes kártérítést nyújt. Főleg, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy itt a szokásos 50 vagy 100 ezer forintos önrészt sem kell az autósnak kifizetnie.

Csikós Dániel, a Genertel vezérigazgatója a casco-piac idei kilátásairól így nyilatkozott: „Bár a folyamatos áresés egyre szélesebb rétegek számára teszi elérhetővé a teljes körű cascót, egyértelmű, hogy a fennálló gazdasági helyzetben ezen a területen nem születik áttörés 2012-ben sem. Ugyanakkor az olcsó minicasco hiánypótló szolgáltatást jelent azoknak, akik továbbra sem tudnak havi ezer forintnál többet költeni autójuk biztonságára, vagy jármű idős kora miatt nem találnak megfelelő casco-terméket, ezért idén a biztosítók közül várhatóan mind többen ebbe az irányba fognak elmozdulni fejlesztéseikkel. ”

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére