Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Június 28. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: orientpress

Több zöldség és gyümölcs árának csökkenése várható

Több zöldség és gyümölcs árának csökkenése várható

Néhány terményt, így például a meggyet kivéve a legtöbb zöldség és gyümölcs árában csökkenés várható a Világgazdaság által megkérdezett szakértők szerint. A korábban rendkívüli dráguláson átesett burgonya ára is csökkenhet.

'Az elmúlt években megfigyelhető volt, hogy a burgonya ára rendkívül nagy kilengéseket mutatott, egyik évről a másikra akár 70-80 százalékos elmozdulást is produkált” – mondta Vámos György . Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a „szinte tőzsdei” elven működő áraknak lefelé kell elmozdulniuk, mivel idén jó burgonyatermés várható.Vámos György szerint hasonló a helyzet a zöldség-gyümölcs ágazat többi termékével kapcsolatban is. Bár meggyből kevesebb termett a vártnál, a többi gyümölcsöt és zöldséget illetően jobbára kedvezőek a terméskilátások, ezért az áraknak lefelé kell elmozdulniuk.

„Ritka jelenséget figyelhetünk meg jelenleg a hazai piacon, hiszen összeér a régi és az újburgonya ára, gyakorlatilag ugyanannyiba kerül mindkettő. Erre nem sűrűn van példa” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Polgár Zsolt. A PANNON Egyetem Burgonyakutatási Központjának igazgatója lapunknak elmondta: „az árak alakulásának oka, hogy a régi burgonyából viszonylag kevés, míg úz új burgonyából sok van.”

Polgár Zsolt egyetértett azzal, hogy egyelőre jók a burgonya terméskilátásai, de figyelmeztetett: „minden évben jön Magyarországra burgonyaimport. A burgonya fejlődését az utóbbi hetek forró időjárása is visszafogta, ez inkább minőségi, és nem mennyiségi problémákat okoz.” Az árak alakulásáról Polgár Zsolt kijelentette: bár jó termés várható, nem valószínű, hogy a burgonya ára 200 forint alá megy szeptemberig. Ha Nyugat-Európában a várakozások szerint valóban nem lesz jó termés, az akár uniós szinten is felfelé mozdíthatja el az árakat.

Félrevezető dinnyekartellt emlegetni Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára nyilatkozata kapcsán – közölte a tárca. Budai Gyula egy napilapnak azt nyilatkozta, idén július 4-én ismét egyeztet a tárca több szervezettel. A cél, hogy a hazai vásárlók jó minőségű magyar dinnyéhez jussanak, a termelők pedig ne kényszerüljenek veszteséggel értékesíteni árujukat. Budai Gyula nyilatkozatában nincs utalás sem árra, sem kartellre – hangsúlyozza a tárca.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk