Városlista
2020. február 24, hétfő - Mátyás

Hírek

2011. Augusztus 23. 14:25, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Tojótyúk tartók - itt a fejlesztés ideje

Tojótyúk tartók - itt a fejlesztés ideje

Megjelent a Magyar Közlönyben az a VM rendelet, amely a baromfi telepek korszerűsítéséhez nyújtott támogatások részletes feltételeit tartalmazza. A pályázati lehetőséggel a tojótyúk tartók élhetnek.

A Vidékfejlesztési Minisztérium 3 milliárd forintot különített el az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programon belül a tojótyúkok védelmére vonatkozó minimumkövetelmények megállapításáról szóló uniós irányelvnek való megfelelés érdekében végzett beruházásokra, a többi között a kötelező ketrec-cserék költségének mérséklésére.

A telepenként igénybe vehető 1,2-200 millió forintos támogatás nélkül akár negyedével is csökkenhet a hazai tyúkállomány. A támogatási kérelmeket szeptember 1-30. között kell benyújtani – olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.

1999. július 19-én fogadta el az Európai Unió Tanácsa a tojótyúkok védelmére vonatkozó minimumkövetelmények megállapításáról szóló 1999/74/EK irányelvet (a továbbiakban: irányelv), mely 2012. január 1-től többek között megtiltja a tagországoknak a tojótyúkok hagyományos ketrecben tartását. Ez azt jelenti, hogy 2012 januárjától csak olyan – úgynevezett „feljavított” – ketrecekben lehet majd tojótyúkot tartani, amelyik megfelel a brüsszeli állatjóléti előírásoknak. Az irányelv szerint tyúkonként legalább 750 négyzetcentiméter ketrecterületet és legalább 15 cm-es ülő rudat kell biztosítani. Gondoskodni kell egy korlátozás nélkül használható etetővályúról, melynek tyúkonként legalább 12 cm hosszúnak kell lennie. Ezen felül minden szárnyasnak két szelepes, vagy két csészés itatóhoz kell hozzáférnie, illetve a ketrecnek rendelkeznie kell tojófészekkel és kaparótér alommal.

Korábban több tagállam, főleg az újonnan csatlakozottak, a határidő elhalasztását javasolta, arra hivatkozva, hogy a nemzetközi gazdasági válság okozta pénzügyi nehézségek miatt számos üzem nem tudja végrehajtani a ketreccserét a megadott határidőre. Azonban az Európai Parlament tavaly decemberben többségi szavazással állásfoglalást fogadott el, melyben felszólította a Bizottságot, hogy tartsa fenn a tojóketrecekre vonatkozó, 2012. január 1-től érvényes tilalmat, valamint határozottan helyezkedjen szembe a tagállamok minden olyan kísérletével, amely a határidő elhalasztására irányul. Magyarországon mintegy 5 millió piacra termelő, intenzíven tartott tojótyúkot tartanak számon, a felmérések szerint 551 telepen, melyből 291 a hagyományos ketreces telep.

A támogatásra fordítható keretösszeg 10 millió 793 ezer 308 eurónak megfelelő forintösszeg, de legfeljebb 3 milliárd forint, melyből egy pályázó minimum 1,2 millió forint, de legfeljebb 200 millió forint összegű támogatást vehet igénybe. Támogatási kérelmet működő, tojást termelő tojótyúk tartó telepként nyilvántartásba vett baromfiteleppel rendelkező ügyfelek nyújthatnak be. A támogatási kérelmet szeptember 1. és szeptember 30. között postai úton lehet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal ügyfél lakóhelye, vagy székhelye szerint illetékes megyei kirendeltségére az MVH honlapján közleményben közzétett formanyomtatványon.

Az ügyfelek az irányelvnek való megfelelés érdekében gépberuházást valósíthatnak meg 40 százalékos támogatási intenzitás mellett. A támogatás intenzitása 50 százalékos mértékű, ha az ügyfél a beruházást Kedvezőtlen Adottságú Területen vagy NATURA 2000 területen valósítja meg, vagy az ügyfél fiatal mezőgazdasági termelő. Ha az ügyfél fiatal mezőgazdasági termelő és a beruházást Kedvezőtlen Adottságú Területen vagy NATURA 2000 területen valósítja meg a támogatási intenzitás 60 százalékos mértékű.

A támogatást nem csak ketreces, hanem egyéb (bio, mélyalmos vagy szabad) tartási módhoz kapcsolódó, az irányelvnek való megfelelést szolgáló gépbeszerzésre is lehet kérni - írja közleményében a Magyar Agrárkamara.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: támogatás

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 24. 17:11, hétfő | Belföld

Gyulán szervezik meg Magyarország legnagyobb pálinkabemutatóját

Gyulán szervezik meg Magyarország legnagyobb pálinkabemutatóját, az április 24-én kezdődő rendezvényen többek között az alma és csonthéjas termésű, vadontermő és bogyósgyümölcsökből készült,

2020. Február 24. 16:10, hétfő | Belföld

Több mint kétszázezer diákot várnak a pénz és vállalkozói témahétre

Több mint kétszázezer diákot várnak a március 2-án kezdődő pénz és vállalkozói témahét programjaira

2020. Február 24. 12:52, hétfő | Belföld

Földrengés rázta meg Szerencs térségét

Kisebb földrengés volt Szerencs közelében hétfő délelőtt – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a honlapján.

2020. Február 24. 11:22, hétfő | Belföld

Meghalt Csukás István író

Meghalt életének 84. évében Csukás István, a nemzet művésze – közölte Facebook-oldalán az Újszínház.