Városlista
2023. október 2, hétfő - Petra

Hírek

2014. Április 14. 09:48, hétfő | Helyi

Törékeny húsvéti csodák

Törékeny húsvéti csodák

Ámuló gyerekek és felnőttek gyűrűjében szorgoskodott szombat délután a vértessomlói Művelődési Házban

A faluból származó Kerling Alajos: fúrt, köszörült a fogászati rendelőkben használatos eszközökkel, ám nem sajgó fogakat gyógyított, hanem törékeny húsvéti csodákat alkotott fácán- és libatojásokból.
A férfi nagyjából 18-20 esztendeje gravíroz tojásokat. Először színezi őket, majd következik a motívum köszörülése, amelynek illeszkednie kell a formához, hiszen papíron teljesen másként mutat, mint térben.
Azt mondja, annak idején valahol meglátta a technikát, s úgy gondolta, ha más meg tudja csinálni, akkor ő is. S igaza lett. Mára megszámlálhatatlan népi motívumokkal ékesített húsvéti tojás került ki a kezei, no meg a leheletnyi vékony fúrói közül.
Miközben dolgozott, élvezettel osztotta meg az apró „trükköket”, a szakma csínját-bínját: hogyan kell például kifújni a tojásokat, hogy még véletlenül se törjenek, roppanjanak össze. Hiszen az általa használt „alapanyagok” nem hétköznapiak. Míg egy időben tenyésztettek a környéken struccokat, ma már 1-2 tojás beszerzése is nehézkes. A libatojásokhoz Nagyigmándon jut, a fácán- és fürjtojásokat pedig egy barátjától szerzi be.
A gyerekeknek azt is elmesélte, hogy egy strucctojásba nagyjából 24 tyúktojás férne bele, s hogy az egyik legtermetesebb méretűt bizony egy teljes hétig munkálta, míg elérte a végső külalakját.
A fiúk, lányok természetesen nem vállalkoztak a gravírozásra, ám ők sem mentek haza üres kézzel: repesztő-lakkos, gyöngytől csillogó, akril festékkel színezett és foltvarró technikájú hímes tojásokat, ajtókoszorút és különböző húsvéti díszeket készítettek.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Július 26. 06:00, szerda | Helyi

Félszáz fürdőben lesz Strandok éjszakája szombaton

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén is megrendezik, július 29-én a Strandok éjszakáját, az országos rendezvényhez félszáz fürdő csatlakozott az ország minden részéből.

2023. Október 02. 06:00, hétfő | Belföld

MÁV: hétfőtől több pótlóbusz segíti az utazást a győri vasútvonal felújítása idején

Hétfőtől több pótlóbuszjáratot állít forgalomba a MÁV a győri vasútvonal felújítása idejére Bicske, Tatabánya és Budaörs térségében - közölte a vasúttársaság vasárnap az MTI-vel.

2023. Október 02. 06:00, hétfő | Külföld

Legkevesebb tizenhárman meghaltak egy spanyolországi diszkótűzben

Az először közölt hatról tizenháromra nőtt vasárnap délutánra a délkelet-spanyolországi Murciában történt diszkótűz halálos áldozatainak száma.