Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi
Forrás: police.hu

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

Megismerni egymás képzési módszereit, a kutyák képességeit, annak érdekében, hogy hatékonyabbá váljon a közös munka. Ezzel a céllal találkoztak a Tatabányai 4x4 Terepjárós, Polgári Védelmi és Önkéntes Tűzoltó Egyesület kutyásai és a főkapitányság Kutyás Szolgálati Alosztályának vezetője. Elek Gábor rendőr alezredes Ikon nevű kutyájával vett részt a közös gyakorlaton. A nyomkövető képzettségű németjuhász a talajsérülésekben megülő szagot követve kereste az „eltűnt” személyt az Angolkertben, ami nem volt egyszerű feladat, mivel a gyakorlat időpontjában sok kutyasétáltató között, ingergazdag környezetben kellett bejárnia az útvonalat. Esetükben a megtaláláson kívül az útvonal is kiemelkedően fontos. A kutyának jeleznie kell a keresett személytől származó tárgyakat is, mivel legtöbbször bűncselekmények helyszínén kerül sor a kutya indítására, így fontosak az útvonalon lévő tárgyi bizonyítási eszközök is. A gyakorlat során sikerrel járt Ikon, és az sem zavarta, hogy egy egész csapatnyi ember követte őt a gazdáján kívül.

Az Egyesület Buksi nevű labradora ún. mantrailing képzést kapott, így ő nem a talajsérülésekben lévő szagmaradványokat kereste, hanem légszimatot használva eredt az „eltűnt” személy után, így a kiskastélynál a másik irányból, már a levegőben érzett szagok alapján szaladt a gyakorlat kedvéért elbújt hölgyhöz. Buksi egyébként több személykeresésben is sikerrel teljesített. Talán a legbüszkébbek arra az esetre, amikor egy idős hölgyet szakadó esőben, három kilométeres távolságban talált meg, nyílegyenesen vezetve a kereső csapatot.

Az alosztályvezető szerint fontos a közös munka, mert más-más módszerekkel és céllal képzik az ebeket. Tatán is kiderült, hogy a két munkakutya ugyan egymástól függetlenül megtalálta az „eltűnt” személyt, mégis másként keresték.
Természetesen az estébe nyúló gyakorlás során szerepelt az egyesület többi kutyája is (Penny, Zeusz, Anri és James), továbbá a Dézi névre hallgató, szintén nyomkövető képzettségű rendőrségi szolgálati kutya. Minden eb jól vizsgázott, eljutott a keresett személyig és a sok figyelmet elvonó tényező ellenére is végrehajtották a feladatot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya

2024. Február 25. 15:23, vasárnap | Helyi

Korszerűsítik a komáromi idősek otthonát

Energiamegtakarítást eredményező, komplex felújítást végeznek a komáromi bentlakásos idősek otthonában, ahol 90 embert gondoznak - közölte az önkormányzat az MTI-vel.