Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Szeptember 20. 07:49, kedd | Életmód
Forrás: mti

Új hatásmechanizmusú fájdalomcsillapítót fejlesztenek a pécsi egyetemen

Új hatásmechanizmusú fájdalomcsillapítót fejlesztenek a pécsi egyetemen

Az idegi eredetű, úgynevezett neuropátiás fájdalmakra megoldást nyújtó, új hatásmechanizmusú fájdalomcsillapító gyógyszer fejlesztését kezdték meg a Pécsi Tudományegyetem (PTE) részvételével.

A felsőoktatási intézmény az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta: a TOXI-COOP Toxikológiai Kutató Központ Zrt. által vezetett konzorciumban a PTE farmakológusai mellett az AdWare Research Kft. munkatársai vesznek részt.

A júliusban indult projekt 1,4 milliárd forint értékben európai uniós és központi költségvetési forrásból valósul meg, 80 százalékot meghaladó támogatásintenzitással.

Kiemelték: a projekt a PTE farmakológusainak és a Semmelweis Egyetem (SE) vegyészeinek eredeti felfedezésén alapuló szabadalom fejlesztésére épül.

Ismertetésük szerint az idegi eredetű fájdalomállapot a népesség egy százalékát érinti, ezért kezelése jelentős társadalmi és orvosi problémát jelent, így az új, hatékony gyógyszerek fejlesztésének igénye rendkívül nagy.

A kutatás fő feladatai között említették a preklinikai hatástani és biztonságfarmakológiai vizsgálatokat, és a közleményben arra is kitértek, hogy egészséges önkénteseken tolerálhatósági vizsgálatok elvégzését is tervezik a projekt keretében.

Az egyetem jelezte, hogy a kutatás ösztönzi a magyarországi vállalkozások kutatás-fejlesztési tevékenységét, segíti a kutatói munkahelyek létrehozását, megtartását, valamint az ipari szereplők és az egyetem közötti együttműködések kialakítását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.