Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2014. Február 15. 00:00, szombat | Helyi

Új kiállítás várja a tatabányaiakat

Új kiállítás várja a tatabányaiakat

A Tatabányai Múzeum új szerzeményei 2010-2013 címmel nyílt új időszaki kiállítás február 13-án a Tatabányai Múzeum emeleti kiállítótermében.

A tárlat az egyik legfőbb múzeumi tevékenység, a gyűjteménygyarapítás eredményeit tárja az érdeklődők elé.

A 2010 és 2013 közötti időszak során a régészeti feltárások leleteivel és a rendszeres, tudatos gyűjteményépítés során begyűjtött tárgyakkal most találkozhatnak először a látogatók. Tatabánya város támogatása és lakosainak önzetlensége értékes, múltunk emlékeinek megőrzését, és annak megértését segítő tárgyegyüttesek gyűjteménybe kerülését eredményezte.

A kiállítást Schmidt Csaba, Tatabánya Megyei Jogú Város polgármestere nyitotta meg, aki elmondta, hogy a kiállított tárgyak java része a város polgárainak lelkes adományozása révén került a múzeumi gyűjteményekbe. Schmidt Csaba kiemelte továbbá, hogy a kiállítás sokrétűségét nem csupán az bizonyítja, hogy történeti, régészeti és képzőművészeti tárgyak is megtekinthetők, hanem az is, hogy Tatabánya múltját olyan kiállított darabokon keresztül ismerheti meg a nagyközönség, melyek a maguk nemében egyedinek és különlegesnek számítanak. A Luxemburg Róza nevével ellátott utcatábla például számomra is teljesen újdonságnak számít, de az ásványgyűjteményt gyarapító látványos kőzetek és kövületek, vagy épp a cipészműhely érdekes szerszámai is szűkebb környezetünk múltjáról tanúskodnak – zárta megnyitó beszédét Tatabánya polgármestere.

A. Pál Gabriella, a Tatabányai Múzeum igazgatója hangsúlyozta, hogy a múzeumi alapfeladatoknak számító gyűjtő- és őrzőmunka nem csak a múzeum gyűjteményeit, hanem egyúttal a kollektív emlékezetet, a közösséget is gazdagítja - azt a közösséget, amelynek támogatása nélkül a mai kiállítás sem lehetne ennyire színes és sokoldalú.

Erről a támogatásról tett tanúbizonyságot az idén 10 éves KÉP-SZÍN-TÉR Egyesület is. Szilágyi Zoltán, az egyesület elnöke ünnepélyesen átadta a Tatabányai Múzeum részére az egyesület tagjai által - az utolsó mozielőadás után - a Turul moziban készített felvételeket.

A kiállított műtárgyakat válogatta és egységbe rendezte A. Pál Gabriella, Kisné Cseh Julianna, Kiss Vendel és P. Tóth Enikő. A kiállítás 2014. április 6-ig tekinthető meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya