Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2014. Február 21. 08:37, péntek | Helyi
Forrás: www.tatabanya.hu

Újabb 6,2 milliárdos adósságrendezés

Újabb 6,2 milliárdos adósságrendezés

Az önkormányzatok kiszabadítása az adósságcsapdából, és a helyi fejlesztési tervek kidolgozása növelik Magyarország Versenyképességét.

Az adósságból megszabadult és fejlesztési tervekkel rendelkező városok alkalmasak arra, hogy nemzetközi nagyvállalatok beruházásainak vonzó célpontjai legyenek - hangsúlyozta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a Komárom-esztergomi megyeszékhelyen, ahol a Városházán bejelentette, hogy a kormány Tatabányától 6, 2 milliárd forint lízing-szerződésből adódó adósságot vállalt át.
Szijjártó Péter a továbbiakban az adósságrendezési program országos állásáról, az adósságrendezés és helyi gazdaságfejlesztés összekapcsolásának fontosságáról beszélt. -Tatabánya és Tata jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország Európa termelési központja legyen - emelte ki az államtitkár.
Az eseményen Bencsik János országgyűlési képviselő rövid beszámolót tartott a vállalkozások vezetőivel és a munkavállalókkal lefolytatott konzultáció-sorozat tapasztalatairól, illetve ismertette azokat a javaslatokat, melyek beépítését szorgalmazták az érintettek a helyi növekedési tervekbe. A képviselő emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés korábbi döntéseinek megfelelően, egy átfogó közigazgatási reform keretében különválasztották az állami és az önkormányzati feladatokat. A kormány ezzel egy időben arról is határozott, hogy konszolidálja a települések korábban felhalmozott adósságait. Erre azért volt szükség, mert a korábbi kormányok egyre több kötelező feladatot róttak az önkormányzatokra, miközben folyamatosan csökkentették azok költségvetési finanszírozását. Az elmúlt esztendő során két ütemben rendezték Tata város 5,3 valamint Tatabánya 8,3 milliárdos hitel- és kötvénytartozását - mondta el Bencsik János, aki hozzátette: közreműködésével a kormány most átvállalta a megyeszékhely 6,2 milliárdos lízing-kötelezettségének teljesítését is.
Schmidt Csaba tatabányai és Michl József tatai polgármester ezt követően nyilatkoztak a javaslatok beépíthetőségéről, továbbá arról, hogy az adósságrendezés feltételéül szabott forrásokat elkülönítették a városok 2014. évi költségvetésében. Rövid tájékoztatást adtak arról is, hogy a helyi vállalkozások befizetései milyen jelentőséggel bírnak a települések költségvetési stabilitásának megteremtésében. Schmidt Csaba ismertette, hogy az adósságátvállalás komoly lehetőséget jelent a településeknek, hogy az itt élők számára szükséges és fontos beruházásokat meg lehessen finanszírozni. - A város nyitott arra, hogy a munkáltatók és a munkavállalók képviselőinek javaslatait megvizsgálja és a szükséges beruházásokat ütemezetten megvalósítsa – jelentette ki a polgármester, majd hozzátette: Tatabánya továbbra is azon dolgozik, hogy az ország egyik legvonzóbb ipari és termelőközpontja legyen. Michl József tatai polgármester elmondta, hogy a 2008-ban megfogalmazott, Magyary Zoltánról elnevezett infrastruktúra-fejlesztési tervben kiemelten fontos szerepet kapott a gazdaság fejlesztése. Tata város célja, hogy ezt a tervet újraalkossa, és új megfogalmazásban foglalja össze a gazdaság és infrastruktúra-fejlesztési elképzeléseit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya