Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. Január 04. 09:32, hétfő | Helyi

Újabb esély a szakmai fejlődésre

Újabb esély a szakmai fejlődésre

Magasabb színvonalú radiológiai ellátás a Szent Borbála Kórházban

A közeljövőben tíz korszerű, a radiológiai diagnosztikában és terápiában használatos eszközt szerez be a tatabányai kórház 1,142 milliárd forint értékben az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázat keretében. Az új berendezések, melyek energiafelhasználása kedvezőbb, a kórház több osztályán kerülnek beüzemelésre.

A beszerzésre kerülő DSA (digitális szubsztrakciós angiográfia) berendezés nemcsak az érrendszer vagy egyes szervek vérellátásának vizsgálatára, hanem a terápiás beavatkozások elvégzésére is nyújt a korábbinál hatékonyabb, korszerűbb lehetőséget. A digitális mobilröntgen berendezés a helyhez kötött vagy nehezen mozgó betegek vizsgálatát teszi lehetővé. A gépek kiválasztásánál fontos szempont volt az alacsony sugárterhelés. Az új direkt digitális felvételi berendezés alkalmas arra, hogy szükség esetén a betegről több felvétel készüljön kisebb sugárterheléssel. A megnyert támogatásnak köszönhetően a négy c-íves képerősítő a gasztroenterológiai, a kardiológiai, a bronchológiai és a műtőbeli ellátást segíti. A Tüdőgondozóban használt húsz éves gépet is lecserélik egy digitális kabinos tüdőszűrőre. Januártól a kórház műszerparkját gazdagítja majd egy kombinált átvilágító-felvételező munkaállomás, valamint az emlővizsgálatok elvégzéséhez szükséges mammográfiás készülék. Az új gépek előnye, hogy kisebb a sugárzásuk, speciális felvételek készítése esetén a páciensek pozicionálása is könnyebb.
A régi, 10 és 25 éves röntgengépek technológiája elavult, az eszközök energiafelhasználása magas, gyakran meghibásodnak és javításra szorulnak. A tervezett csere eredményeként a hagyományos filmes eljárás alkalmazása megszűnik, a felvételek feldolgozása digitális lesz, a képeket bármelyik osztályon azonnal megtekinthetik az orvosok.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya