Városlista
2020. február 17, hétfő - Donát

Hírek

2011. December 07. 13:21, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Ultravörös galaxisok fura „faját” fedezték fel

Ultravörös galaxisok fura „faját” fedezték fel

Az univerzum peremén, majd tizenhárommilliárd fényévnyire a Földtől ultravörös galaxisok ismeretlen fura „faját" fedezték fel a Spitzer űrteleszkóp segítségével.

A felfedezésről az Astrophysical Journal online kiadásában jelent meg tanulmány. A távoli csillagvárosok por- és gázfelhőkbe burkolóznak, amelyeken még a Hubble űrteleszkóp „mindent látó szeme” sem volt képes áthatolni.

A NASA Spitzer infravörös csillagászati műholdja kapta most lencsevégre a fura galaxisokat, ráadásul egyszerre négyet. S míg az asztronómusok le tudják írni az új csillagvárosok jellemzőit, nem tudnak magyarázatot adni, hogy miért ilyen „pirospozsgásak” – olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

„A galaxisok több okból is vörös színben pompázhatnak: lehetnek nagyon porosak, vagy sok igen öreg, vörös csillagot tartalmazhatnak. Előfordulhat, hogy nagyon távol vannak a Földtől, ebben az esetben az univerzum tágulása miatt az elektromágneses hullámok hullámhossza megnövekszik a kibocsátott hullámhosszhoz viszonyítva. Ezáltal a távoli galaxisok színképe a vörös felé tolódik el, ezt hívják vöröseltolódásnak. Mindhárom tényező alkalmazható az új galaxisok esetében” – magyarázta Jiasheng Huang, a Harvard-Smithsonian asztrofizikai központ (CfA) kutatója, a tanulmány vezető szerzője. Mind a négy galaxis egymás közelében helyezkedik el, és a jelek szerint fizikailag összeköttetésben állnak egymással. „A nagy távolság miatt olyanoknak látjuk őket, mint amilyenek egymilliárd évvel az ősrobbanás után voltak, amikor az első csillagvárosok kialakultak” – emelte ki az asztrofizikus.

Giovanni Fazio, a CfA kutatója, a tanulmány társszerzője azt emelte ki, hogy a Hubble űrteleszkóp megmutatta az első protogalaxisokat (előgalaxisokat). „Ezek a csillagvárosok lehetnek a hiányzó láncszemek a galaxisok evolúciójában” – vélekedett Giovanni Fazio.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 17. 09:03, hétfő | Belföld

Meghalt egy fának csapódó autó sofőrje Monorierdőn

Fának csapódott egy személygépkocsi Monorierdő belterületén vasárnap éjszaka, a jármű vezetője a helyszínen meghalt - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon hétfőre virradóra.

2020. Február 17. 05:02, hétfő | Belföld

Sok lesz a napsütés a héten is

A héten is sok lesz a napsütés, de olykor esőre, a hegyekben hózáporra is készülni kell. Emellett ismét többször lesz erős, néhol viharos a szél

2020. Február 16. 13:09, vasárnap | Belföld

Vannak még feladatok a további felminősítéshez

Vannak még feladatok a magyar államadós-osztályzat további felminősítéséhez, így például az államadósság szintjének további csökkentése

2020. Február 16. 11:46, vasárnap | Belföld

Hazamehettek a Vuhanból hazahozott magyarok a kórházból

Hazamehetett az a hét magyar állampolgár a kórházból, akiket 14 nappal ezelőtt helyeztek karanténba, miután Franciaországon keresztül hazaérkeztek a kínai Vuhanból