Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Augusztus 26. 07:21, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

Változásokkal kezdődik a tanév - lesz tankönyv

Változásokkal kezdődik a tanév - lesz tankönyv

Az óvodák kivételével valamennyi oktatási intézmény fenntartói jogát átvenné az állam. Az oktatási államtitkár szerint az intézményvezetők kinevezésében is az államé lesz a döntő szó, az egyházi iskolák esetében is.

Az óvodák kivételével valamennyi oktatási intézmény fenntartását átveszi az állam, várhatóan 2013-tól - mondta az oktatási államtitkár. Hoffmann Rózsa közlése szerint az önkormányzati törvény tervezetével párhuzamosan tárgyalja a kormány a közoktatási, valamint a felsőoktatási törvényt is.

Az önkormányzati iskoláknál az államtitkár elmondása szerint lehetőség lesz arra, hogy a helyhatóság vállalja intézménye fenntartását - az állam ebben az esetben a pedagógusok béreit fizeti. Hoffmann Rózsa hangsúlyozta: az iskolákkal együtt az önkormányzatok oktatásban felhalmozott adósságának állami átvételéről egyedileg döntenek majd. „Vélhetőleg ez úgy fog történni, mint a felsőoktatásban, hogy egyenként tárgyalnak le minden olyan PPP-s beruházást, amely komolyan eladósította az egyetemet. Az előzményeket, az okokat, a körülményeket, a lehetőségeket vizsgálva fog az állam döntést hozni” – mondta az oktatási államtitkár.

Lesz tankönyv

Minden diáknak lesz tankönyve, és minden intézményben rendben el tudják kezdeni a tanévet Pest megyében - jelentette ki a megyei közgyűlés elnöke. Szűcs Lajos a megyei tanévnyitó konferencián azonban arról nem beszélt, hogy már megegyezett-e az önkormányzat a tankönyvterjesztőkkel a mintegy 50 millió forintos tartozásról. A közgyűlés elnöke hangsúlyozta: idén a 8 és fél milliárdos oktatási költségvetésből az állam alig 6 milliárdot fedez Pest megyében.

Szűcs Lajos szerint ha az oktatási intézményeket átveszi az állam, azzal az egyenlőtlenségek is csökkenni fognak. „Azokat a különbségeket, amiket most lehet tapasztalni az oktatásban, meg lehet szüntetni. Nagyon furcsa helyzet, hogy itt nálunk, Pest megyében az osztályok »fullon« járnak. Tehát magasabb osztály- és csoportlétszámmal dolgoznak, mint az országban máshol. Ezeket a különbségeket ki lehet majd egyenlíteni, és talán a feladatfinanszírozás – amit ajánlottunk, sőt 10 éve bevezettünk a megyei önkormányzatnál ezzel – jó példával tudunk majd segíteni az országos helyzeten is” – nyilatkozta a Pest Megyei Közgyűlés elnöke.

Kevesebb a diák is

Kevesebb diák és kevesebb pedagógus kezdi meg az idei tanévet. A jövő héten 1 millió 300 ezer diáknak csengetnek be, ami 26 ezerrel kevesebb az előző évinél. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium becslése szerint ezzel párhuzamosan 2.200 fővel csökken a pedagógusok létszáma. A nemzeti tanévnyitót idén Lipóton rendezik, ahol egy korábban bezárt kisiskola nyit újra vasárnap délután. (da)

hírTV

Címkék: tanév

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.