Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2011. December 13. 15:01, kedd | Helyi
Forrás: www.tatabanya.hu

Változik a dohányzás szabályozása

Változik a dohányzás szabályozása

Az újévben változik nyílt légterű helyeken, a közforgalmú intézményekben, a nyilvánosság számára nyitva álló helyiségekben és a munkahelyeken a dohányzás szabályozása.

Tájékoztatóa dohánytermékek fogyasztásának 2012. január 1-én hatályba lépő alapvető szabályairól

A dohányzásra vonatkozó tiltó, illetve korlátozó rendelkezések közforgalmi intézményekre, beleértve a szórakoztató, vendéglátó intézményeket és közterületekre érvényesek a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvényt módosító 2011. évi XLI. törvény 2012. január 1-én hatályba lépő rendelkezései szerint.

Kizárólag a dohányzás számára kijelölt helyeken szabad dohányozni:

- a közforgalmú intézménynek a nyilvánosság számára nyitva álló helyiségeiben,
- közösségi közlekedési eszközökön,
- munkahelyeken,
- a közterületnek minősülő aluljárókban, zárt légterű összekötő terekben, játszótereken, játszóterek külső határvonalától számított 5 méteren belül,
- a közösségi közlekedési létesítmények (vasút, busz) személyforgalom számára megnyitott területein, megállóiban, várakozó helyiségeiben. Ha a megálló, várakozó hely nyílt légterű, annak külső határvonalától számított 5 méteren belül. Amennyiben a külső határvonal nem állapítható meg, a megállót, várakozó helyet megfelelő táblától, jelzéstől számított 5 méter sugarú körön belül a dohányzás tilos.

Dohányzóhelyet nyílt légterű helyeken kell kijelölni a közforgalmú intézménynek a nyilvánosság számára nyitva álló helyiségeiben és a munkahelyeken.

Dohányzóhely a közforgalmú intézmény bejáratától számított 5 méteren belül nem jelölhető ki, kivéve a szórakoztató, vendéglátó szolgáltatást nyújtó közforgalmi intézmények esetében.
A szórakoztató, vendéglátó szolgáltatást nyújtó intézmények esetében a dohányzóhelyet a bejárattól számított 5 méteren belül abban az esetben lehet kijelölni, ha az intézmény területén a nyílt légterű dohányzóhely kijelölésének feltételei a bejárattól számított 5 méteren kívül nem állnak fenn. Nem kell dohányzóhelyet kijelölni, ha az intézmény üzemeltetője az intézményt nemdohányzó intézménnyé nyilvánítja, és ezt a tényt jól látható, egyértelmű felirat vagy jelzés alkalmazásával a bejáratnál és a vendégforgalom által igénybe vett helyiségekben feltüntetni.

Tilos a dohányzás:

- a közforgalmú intézmények zárt légterű helyiségeiben,
- munkahelyek zárt légterű helyiségeiben,
- helyi közforgalomban közlekedő közösségi közlekedési eszközökön, helyi érdekű vasúton, menetrend szerint belföldi helyközi közforgalomban közlekedő autóbuszon, valamint menetrend szerint közlekedő személyszállító vonaton.

Tilos a dohányzás és nyílt légtérben sem jelölhető ki dohányzóhely:

- a közoktatási intézményekben,
- gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézményekben,
- egészségügyi és egyéb többcélú intézményekben, ahol egészségügyi szolgáltatást is nyújtanak.

A dohányzási korlátozással érintett, valamint a dohányzásra kijelölt helyeket egyértelmű jelzés alkalmazásával, szembetűnő módon kell megjelölni.

Az előírások betartásának vagy betartatásának megszegője egészségvédelmi bírsággal sújtható, melynek összege magánszemély esetében 50.000.-Ft-ig, a szabályok betartásáért felelős személy esetében 250.000.-Ft-ig, intézmény, szervezet, üzemeltető vagy gazdasági társaság tekintetében 2.500.000.-Ft-ig terjedhet.

Önkormányzati rendelet alapján dohányzási tilalom vagy korlátozás alá közterületen a közterület-felügyelet 30.000.-Ft-ig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya