Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Január 15. 14:45, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Váratlan probléma nehezítheti a végtörlesztést

Váratlan probléma nehezítheti a végtörlesztést

Az Openhouse Országos Ingatlanközvetítő Hálózat szerint fekete folt van a végtörlesztés szabályozásában.

A bankok ugyanis nem fogadhatják el az önerő igazolására a megkötött adásvételi szerződést, így azok, akik ingatlanjuk eladásából végtörlesztenének, hátrányt szenvednek. Az Openhouse a PSZÁF elnökétől kért állásfoglalást az érintett kör érdekében.

A közlemény ismerteti: az eredeti törvény szerint a saját pénzből, hitelből, illetve ingatlaneladásból végtörleszteni kívánó adóst igénye bejelentésétől számított 60 napon belül kötelezik a kedvező árfolyamon történő hitelkiváltásra. Tavaly év végén azonban olyan törvénymódosítás született, amely jelentősen megnehezíti azoknak a dolgát, akik ingatlanjuk eladásából akarják, illetve csak abból tudják kifizetni az adósságukat.

A bejelentett végtörlesztéshez ugyanis az adósnak legkésőbb január 30-ig igazolnia kell, hogy rendelkezésére áll az az összeg, amellyel hitelét a kedvező árfolyamon kifizetheti. A bankok azonban az önerő rendelkezésre állásának hiteles igazolásaként kizárólag folyószámla-, illetve betétszámla-kivonatot, vagy feltétlen és visszavonhatatlan kötelezettségvállaló nyilatkozatot (hitelígérvényt) fogadhatnak el a jelenlegi szabályozás szerint, a megkötött adásvételi szerződést nem sorolják ebbe a körbe.

A gyakorlatban azonban nagyon jellemző, hogy az adásvételi szerződés megkötésekor egy vagy akár több hónappal későbbi határidőt jelölnek ki a teljes vételár megfizetésére. Ennek számos oka lehet, például a vevő is hitelt vesz fel, vagy több lépcsőben járnak le a megtakarításai, esetleg ő is a saját lakása eladásából kívánja fedezni a vételárat. Így előállhat az a helyzet, hogy a végtörleszteni kívánó eladó, bár a foglaló már a zsebében van, mégsem tudja a banknak megfelelően bizonyítani, hogy rendelkezésére áll majd a megfelelő összeg, hiszen „csak” egy adásvételi szerződése van arról, hogy például február 15-én megkapja majd a vételár fennmaradó részét. Ez a határidő az eredeti törvény szerint beleférne a 60 napos fizetési határidőbe, az új törvény előírása szerint viszont január 30-ig, tehát jóval a lehetséges legkésőbbi fizetési határidő előtt igazolnia kell az adósnak az összeg meglétét.

Ez a helyzet az Openhouse szerint nagy bizonytalanságot keltett az ingatlanpiacon, hiszen a végtörleszteni szándékozó ügyfél eleshet a végtörlesztés lehetőségétől abban az esetben, ha az ingatlanát megvásárolni kívánó személy nem fizeti ki a teljes vételárat január 30-ig. Van egy másik probléma is: ha az adásvételi szerződésben rögzített ár nem fedezi a napi árfolyamon kiszámított hitel összegét, az eladó kénytelen elállni az adásvételi szerződéstől, s ez esetben a foglaló összegének kétszeresét kell visszafizetnie.

Mivel egyértelmű, hogy a jelenleg hatályos törvény nem alkalmazható minden élethelyzetre, az Openhouse hivatalos állásfoglalásra kérte fel Szász Károlyt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnökét az üggyel kapcsolatban. Az Openhouse azt kérte, hogy a bankok fogadhassák el a végtörlesztés önerejének igazolására a megkötött adásvételi szerződést. A levelet a törvény előterjesztőjének, Rogán Antalnak is eljuttatták – ismerteti a közlemény.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.