Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Június 28. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Varga: jól haladunk az euró bevezetése felé

Varga: jól haladunk az euró bevezetése felé

'Hosszú lesz még az út az euró bevezetéséhez, de jó irányba tartunk.' - mondta Varga Mihály a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társaságának (NVMT) közgyűlésén. Rámutatott, hogy Magyarország háromból immár kettő, az inflációra és az államháztartási hiányra vonatkozó eurócsatlakozási feltételt teljesít. A nemzetgazdasági miniszter szerint elképzelhető, hogy a kormánynak tovább kell csökkentenie idei inflációs előrejelzését.

Mint mondta, tavaly még 5,2 százalékos éves drágulási ütemmel számoltak, ezt áprilisban 3,1 százalékra csökkentették. 'Az infláció nemhogy 3 százalék, de lehet, hogy 2 százalék sem lesz ebben az esztendőben' - tette hozzá.

Varga Mihály beszélt arról is, hogy 'nem lehet, és nem szabad' olyan gazdaságpolitikát folytatni Magyarországon, amely nincs tekintettel a külföldi befektetőkre, illetve külföldi tulajdonú vállalatokra. Szerinte hiba volna, ha gazdasági bezárkózásba kezdene a kormány, és olyan célokat fogalmazna meg, amelyekkel a külföldi tőke beáramlását korlátoznák.

Előadásában két alternatív gazdaságpolitikai forgatókönyvet is felvázolt. Az egyik szerint mesterségesen, költségvetési eszközökkel érne el nagyobb növekedést a kormány. Ez azonban nem volna bölcs döntés - figyelmeztetett -, hiszen az ország kikerülne abból az egyensúlyi állapotból, amit sikerült elérni. '2002 és 2006 között égettük a pénzt a kazánban, a mozdony mégsem akart jobban teljesíteni' - mondta.

A másik lehetséges útnak nevezte, hogy a kormány nagyobb kiigazítással még inkább egyensúlyi pályára állítaná a gazdaságot. Mint mondta, ezzel azonban azt kockáztatnák, hogy felborulna a költségvetési intézkedések és a társadalmi konszenzus közötti egyensúly.

Rudnay János, a szervező NVMT elnöke köszöntőjében emlékeztetett: a társaság 50 tagja egyetért abban, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben a növekedés a legfontosabb célkitűzés.

Mint mondta, a cégek szeretnének ebben aktívan részt venni, és ehhez kérik a kormány segítségét, hogy javuljon a befektetési klíma, bővüljön az egyeztetések és a párbeszéd lehetősége, továbbá 'aktivizmus helyett kiszámíthatóság legyen'. Ebben a tekintetben nem hasznos 'egy multiellenes kommunikáció és az általánosítás' - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.