Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Június 06. 05:02, kedd | Belföld
Forrás: mti

Vari született a Nyíregyházi Állatparkban

Vari született a Nyíregyházi Állatparkban

A makik családjához tartozó vari (Varecia variegata) majom született a Nyíregyházi Állatparkban.

A fekete-fehér színű, hím ivarú kölyök száz nap vemheség után jött világra. A most kéthónapos utód már a kifutóval ismerkedik, így a látogatók is megtekinthetik a játékos makit - közölte Révészné Petró Zsuzsa, a park osztályvezetője, szóvivője hétfőn az MTI-vel.

A vari tenyészpár a fajmegmentési program keretében 2013-ban Lengyelországból és Franciaországból érkezett a sóstógyógyfürdői állatkertbe, a kölyök az első közös utódjuk. Eleinte az anya sokat tartózkodott kölyke mellett, most már azonban inkább a kölyök követi és hívja játékra szüleit. A kis vari a felnőttekhez hasonló ügyességgel mozog, ugrál és csimpaszkodik az ágak között, és - bár részben még anyatejjel táplálkozik - már édes lédús gyümölcsféléket is elfogyasztja.

A vari a legnagyobb termetű maki faj. A többi félmajomtól eltérően az anya nem hordozza a testén utódját, hanem a saját maga építette fészekben hozza világra fejletlen kölykét és visszajár hozzá a fészekbe. A család kommunikációjában a hangjelzések a legfontosabbak: olyan harsogó kiáltásuk van, mint egy horrorfilm hangeffektusai.

A különleges fajnevet a bennszülöttek adták nekik. Napimádó szent állatnak, Vari candanasnak nevezték őket, mivel előszeretettel sütkéreznek úgy, hogy arcukat a nap felé fordítják. Szent állat mivoltuk évszázadokig védelmet nyújtott nekik élőhelyükön, ám a civilizáció megszüntette ezt a védettséget. Az orvvadászat és élőhelyeik erőteljes csökkenése miatt állományuk napjainkban is folyamatosan zsugorodik, ezért a fajt a Természetvédelmi Világszövetség súlyosan veszélyeztetettnek nyilvánította.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.