Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2012. Április 24. 07:05, kedd | Belföld
Forrás: OrintPress

Végéhez közeledik a napraforgó vetése

Végéhez közeledik a napraforgó vetése

A Napraforgó tervezett vetésterülete 584 ezer hektár volt egy évvel ezelőtt és ebből 574 ezer hektárt sikerült is elvetniük a gazdáknak.

Az elmúlt 20 év terméseredményeinek vizsgálatából kiderül, hogy 2011-ben a harmadik legjobb termésátlaggal (2008-ban 2,6 t/ha, 2004-ben 2,47 t/ha) takarították be a napraforgót.

A jelenlegi árutőzsdei árszinteken (a BÉT aktuális határidős árai májusi, illetve októberi lejáratra 128 ezer Ft/t-n, novemberi lejáratra pedig 129 ezer Ft/t-n állnak) biztos bevételnek tűnik a napraforgó, valamint a repce vetésterületének csökkenése is (164 ezer hektár a szokásos 260-290 ezer hektár helyett) valószínűleg további bővülést fog okozni.

Pillanatnyilag a napraforgómag telephelyi termelői ára 122-128 ezer Ft/t (+ bonifikáció) körül mozog, ez tavaly áprilisban 115-120 ezer Ft/t közelében volt, míg augusztusra lecsökkent 98-100 ezer Ft/t-ra.

A megnövekedett vetésterület egyben nagyobb kockázatot is jelent, mivel a betegségek és a gyomok felszaporodásával kiemelten fontos a megelőzés, ezért érdemes kialakítani minden területen a legjobb napraforgó technológiát, mert a magas felvásárlási árak mellett a legkisebb termésnövekedést kiváltó technológiai beavatkozás is jelentős árbevétel növekedést eredményezhet.

A Magyar Agrárkamara arra figyelmeztet, hogy a száraz időben, ami jelen helyzetben különösen aktuális a víz megőrzése végett is kiemelkedően fontos a gyomok korai kiirtása, továbbá figyelni kell talajból fertőző gombákra (fehérpenész), hiszen azok száraz időjárási körülmények közepette is jelentős károkat tudnak okozni, és nem mellesleg hozzájárulhatnak a későbbi járványok megjelenéséhez.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni