Városlista
2024. július 18, csütörtök - Frigyes

Hírek

2011. November 05. 07:45, szombat | Belföld
Forrás: OrintPress

Véget ért a Mars500 projekt

Véget ért a Mars500 projekt

Egy moszkvai intézet vállalta, hogy hat férfi részvételével szimulál egy Mars-missziót: az űrhajósok másfél éven át elzárva éltek. A projekt azonban a napokban véget ért, és a férfiak ismét 'visszatérhettek a Földre'.

A Mars500 projekt célja az volt, hogy a tudósok megfigyeljék, hogyan birkózik meg az emberi test egy hosszabb űrutazással - vagyis hogy milyen lenne az, ha űrhajósokat küldenének például a Marsra. A példátlan vállalkozás minden érdeklődőt lenyűgözött világszerte, hiszen az önkéntesek így másfél éven át acélcsövekbe zárva élték mindennapjaikat - írja a BBC.

A tanulmány során egy Marsra szállást is szimuláltak: ennek során három űrhajós a megfelelő védőöltözetbe öltözve sétát tett a homokkal felszórt, zárt udvaron. A tudósok elmondták: a kísérlet ideje alatt minden rendben zajlott, és egyelőre úgy tűnik, hogy a résztvevők szervezete is jól reagált a megterhelő körülményekre.

A Mars500 projektnek köszönhetően immár látjuk, hogy nem megvalósíthatatlan egy hosszabb űrutazás sem, így már bizonyos, hogy a jövőben elindulhatnak majd olyan missziók, amelyek során az űrhajósok akár távoli bolygókra is eljuthatnak - mondta Diego Urbina, az egyik résztvevő.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 18. 07:51, csütörtök | Belföld

Másodfokú hőségriasztás lép életbe péntektől vasárnapig

Meghosszabbítja, de harmadfokról másodfokra módosítja a hőségriasztást az ország egész területén az országos tisztifőorvos péntektől vasárnap éjfélig

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Belföld

Bemutatták szerdán Budapesten a cseh-magyar koprodukcióban készült GANZ-SOR EBN8 nevű elektromos midibusz prototípusát - közölte a magyar gyártó az MTI-vel.

2024. Július 17. 08:00, szerda | Belföld

Maruzsa Zoltán: a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek

A megrendelt tankönyvek gyártása a napokban fejeződik be a debreceni Alföldi Nyomdában, a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek - közölte a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára sajtótájékoztatón kedden.