Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Február 25. 07:11, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Veszélyes lehet az ülésfűtés

Veszélyes lehet az ülésfűtés

A lábszáron jelentkező bőrelváltozással és elszíneződéssel járó úgynevezett pirult bőr (toasted skin) szindrómát okozhat az autóülés-melegítők rendszeres és hosszú ideig tartó használata – figyelmeztetnek szakemberek.

Az Archives of Dermatology című folyóiratban két tanulmány is foglalkozott a közelmúltban a témával. A szakemberek szerint az elváltozást alapvetően az okozza, hogy a bőr hosszú ideig van kitéve magas hő hatásának.

Az ohiói Cincinnati Egyetem orvosi fakultásának bőrgyógyászaként dolgozó Brian Adamst egyik páciense például a lába hátsó részén végigfutó vörös csíkokkal kereste fel. Mint kiderült, a 67 esztendős nő a tél folyamán összesen 130 alkalommal tett 45 perces, és tíz esetben mintegy kétórás utat az autójával, miközben folyamatosan melegítette az ülését.

„Az emberek eleinte gyakran nem hozzák összefüggésbe a bőrkiütéseket a hővel való érintkezéssel, de az elváltozás formája alapján ki lehet találni, hogy valószínűleg az utóbbi okozta a tüneteket”– mondta Jennifer Stein, a New York-i Egyetem Langone Orvosi Központjának bőrgyógyásza, aki nem vett részt a tanulmányokban.

A szakemberek szerint a szindróma inkább csak csúnya és kellemetlen, mint veszélyes. A tünetek pedig maguktól elmúlnak, bár az elszíneződés akár hónapokig is látszódhat. Legegyszerűbben úgy lehet megelőzni, illetve kezelni, ha nem tesszük ki a bőrünket rendszeres és hosszan tartó magas hő hatásának.

Stein szerint a szindróma azért is érdekes, mert jól mutatja a technológiai változásokat: régen a tűzhöz közel ülő embereknél jelentkeztek ezek a tünetek, míg az utóbbi években az íróasztal alatt elhelyezett hősugárzók és az ölben tartott laptopok okoznak hasonló elváltozásokat.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére