Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. Augusztus 29. 11:04, hétfő | Helyi önkormányzati
Forrás: Salamon Gy.

Vidám nyárbúcsúztató Szákszenden

Vidám nyárbúcsúztató Szákszenden

Kötetlen, vidám nyárbúcsúztató programok várták szombaton egész nap nem csak a helyieket Szákszenden.

 A rendezvényt, amit első alkalommal szervezett meg az önkormányzat, volt, aki krumpli fesztiválnak nevezte el, hiszen délután a vendégek a Faluház udvarán számtalan burgonyából készült ételek közül válogathattak.

S hogy miért pont ez a zöldség került a program középpontjába? Mert Szákszend kiváló termőhelyi adottságokkal rendelkezik, még ma is sokan termesztik, s minden bizonnyal arra is sokan emlékeznek, hogy 10-15 esztendeje a megyeszékhelyen nem nagyon kellett kiabálniuk a szákszendi burgonyaárusoknak, mert vitték a terményüket, mint a cukrot.
Délelőtt azonban még a fogatoké volt a főszerep a „Homokosban”, azaz az Ady Endre és Dózsa György utca kereszteződésében. Dadról, Császárról és Etéről érkeztek a lovasok, akik vadász- és szinkronhajtás bemutatójukkal adtak ízelítőt tudásukból, s – ahogy Zona József, az egyik szervező fogalmazott – fitogtathatták, mennyit bírnak lovaik.

A pálya kialakításánál eleinte gondot okozott a nagy szél, ami folyamatosan lefújta a verőhibát jelző labdákat, de a szervezők igen gyorsan és frappánsan orvosolták a problémát: almával helyettesítették, így egy füst alatt a lovak bemutató utáni csemegéjét is biztosították.
László Kálmán polgármesternek délelőtt nem sok ideje akadt a látványos bemutatóra, merthogy – mint mondta – rengeteg krumpli megpucolása vár rá. De nem csak ő és az önkormányzat csapata serénykedett az ételek készítésén. Fiatalok egy csoportja, s a nyugdíjas klub tagjai is lázasan készülődtek, sőt, Kadlecsik Zoltán evangélikus lelkész is beállt kuktának: darabolta a paradicsomot, s kevergette a hatalmas kondérban a paprikás krumplit. Délutánra pedig összeállt a menü. Szerepelt benne még berét, azaz tócsi, krumplikása, szilvás és mákos gombóc, krumplis pogácsa, krumplis túróslepény, tepsisburgonya, s rengeteg étel, melynek fő alapanyaga a burgonya.
A gasztronómiai élvezetek mellett természetesen mozgás és kulturális programok is várták a vendégeket a Faluházban és környékén: sportos, vidám játékok minden korosztálynak, műsort adott a Szederinda néptáncegyüttes, a dadi Ifjúsági Klub, a Modern Tánccsoport, a Talpasok Kara, a Vidám fiúk zenekar, este pedig tábortűz zárta az első szákszendi nyárbúcsúztatót.     

Címkék: szákszend

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:46, csütörtök | Sport

Férfi kézilabda BL - Dániai vereségével kiesett a Veszprém

A Telekom Veszprém nem jutott tovább a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből, mivel 33-28-ra kikapott a dán Aalborg HB otthonában a szerdai visszavágón.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.