Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Április 12. 13:51, péntek | Helyi

Vigyázzunk a szabadtéri tüzekkel!

Vigyázzunk a szabadtéri tüzekkel!

Az elmúlt évek statisztikája alapján elmondható, hogy tavasszal megnövekszik az avartüzek száma

Döntően száraz fű, avar ég - gyakran több száz négyzetméter területen – és csak a gyors és szakszerű oltásnak köszönhető, hogy sikerül erdőket, mezőgazdasági területeket, épületeket megmenteni a lángok martalékától.

Kérjük a lakosságot, hogy a kertekben az elszáradt növényzet égetése során körültekintően járjanak el, mindenekelőtt tájékozódjanak a település polgármesteri hivatalában, hogy milyen feltételek mellett és mikor lehet a településen növényi hulladékot égetni – nyilatkozta Stolczenberger Klára, a megyei katasztrófavédelem szóvivője. – Amennyiben a helyi rendelet lehetővé teszi a növényi hulladék égetését, gondoskodjanak a szükséges oltóeszközökről, ne hagyják a tüzet felügyelet nélkül, erős szél esetén pedig kerüljék a tűzgyújtást!

Fasorok, facsoportok védelmére az adottságoknak megfelelő, de legalább 6 méter széles - gaz, avar és kerti hulladéktól mentes - sávot kell biztosítani a tűzrakás környezetében.
Tilos tüzet rakni erős szélben. Az égetés megkezdése előtt meg kell győződni arról, hogy olyan irányú légmozgás ne legyen, amely erdő, épület, éghető anyagok, közművek stb. felé viheti a képződött füstöt, szikrát, valamint a közlekedést a fűst terjedése ne zavarja.

Az avar-, a tarló-, a nád- és a növényi hulladékégetés alkalomszerű tűzveszélyes tevékenység. A tervezett égetés helyét, időpontját és terjedelmét a megkezdés előtt legalább 24 órával az illetékes hivatásos tűzoltó-parancsnokságnak írásban be kell jelenteni.

A tűzesetek megelőzése érdekében a közúton és vasúton utazók égő cigarettát ne dobjanak ki a járművek ablakain!

Az árokparton, utak mentén, erdőkben okozott tüzekkel nemcsak a környezetet, hanem a közlekedés biztonságát is veszélyeztetjük. A megfelelő óvintézkedések megtartásával, felelősségteljes magatartással elkerülhetők a káros és veszélyes tűzesetek, valamint a természeti értékek hanyagság, felelőtlenség miatti értelmetlen pusztulása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya