Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Február 18. 13:59, hétfő | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Visszaadott a Metropolitan Múzeum Egyiptomnak egy lopott ókori szarkofágot

Visszaadott a Metropolitan Múzeum Egyiptomnak egy lopott ókori szarkofágot

A New York-i Metropolitan Múzeum visszaadott az egyiptomi kormánynak egy lopott ókori szarkofágot, amelyet állítása szerint két éve jóhiszeműen vásárolt.

A múzeum közleménye szerint a napokban adta át a 2011-ben ellopott, Kr. e. 1. századból származó aranyozott szarkofágot a manhattani kerületi ügyészségnek, amely továbbítja az egyiptomi kormánynak.

A múzeum hangsúlyozta, hogy az ügyben az elmúlt hónapokban teljes mértékben együttműködött a manhattani hatóságokkal, amíg ki nem nyomozták a műkincs eredetét.

A múzeum 2017 júliusában vásárolta meg Nedzsemankh koporsóját egy magángyűjteményből, azóta egyik kiállításának központi darabja volt. Az intézmény közleményében leszögezte, hogy a vásárláskor hamis eredetigazolással félrevezették: hamis dokumentumokat kapott a műkincs tulajdonosi történetéről és az az engedély is hamis volt, amely szerint a koporsó Egyiptomból való kivitele 1971-ben szabályosan történt.

A múzeum szóvivője elmondta, hogy a szarkofágot a párizsi székhelyű műkincsgyűjtőtől, Christophe Kunickitől vásárolták 3,5 millió euróért (1,1 milliárd forintért). Hozzátette, hogy a múzeum "különféle jogorvoslati" lehetőségeket fontol a műkereskedővel szemben.

Kunicki irodája azt állította, hogy "a Metropolitan Múzeumnak átadott eredetigazolás a legjobb tudomásuk szerint teljesen korrekt volt", mint mondták, őket is "szörnyű meglepetésként" érték a fejlemények. Azt is megerősítették, hogy egy magángyűjteményből jutottak a műkincshez.

A lopott szarkofág esete az amerikai múzeum műkincsbeszerzéseinek biztonsági ellenőrzésével kapcsolatos kérdéseket is felvetett. A múzeum hangsúlyozta, hogy vásárlásaik "szigorú ellenőrzési folyamattal" zajlanak, amelyek összhangban állnak az 1970-es UNESCO-szerződéssel, a szövetségi és állami törvényekkel és a Művészeti Múzeumigazgatók Szövetségének irányelveivel az ősi és régészeti tárgyak beszerzésével kapcsolatban.

Max Hollein, az intézmény igazgatója elmondta: átvizsgálják vásárlási programjukat és megteszik a szükséges lépéseket, hogy ilyen többé ne fordulhasson elő. Ugyanakkor leszögezte, hogy a múzeum maga is a csalás áldozata lett és akaratlanul lett részese az illegális műkereskedelemnek.

A szarkofág 2018 júliusa óta volt megtekinthető a Metropolitan Múzeum kiállításán 70 további műkinccsel együtt. A kutatások szerint a koporsó egy magas rangú egyiptomi papé, Nedzsemankhé volt. Az aranyozott szarkofágot jelenetek és szövegek díszítik, amelyek a pap útját ábrázolják a haláltól az örökkévalóságig.

Fotó: illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.