Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Július 19. 07:21, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Visszakapják Fő terüket a szentendreiek

Visszakapják Fő terüket a szentendreiek

Napokon belül birtokba vehetik Szentendre Fő terét a városban élők és az odalátogató turisták.

A felújítási munkálatok áprilisban kezdődtek 900 millió forintos Európai Uniós támogatással. Az azóta eltelt időben felszedték a kockaköveket, helyettük újakat, tartósakat raktak le. Összesen 6000 négyzetméternyi közterületen cserélik ki a burkolatot, miközben számos jelentős városi intézménynek otthont adó épület is megújul.

Július utolsó hetére eltűnnek a szentendrei Fő teret ma még körülvevő paravánok, így a Duna-parti barokk belváros egy lépéssel közelebb kerül a teljes megújuláshoz. A rehabilitációra összesen több mint egy milliárd forintot fordíthat Szentendre, amelynek jelentős részét az Új Széchenyi Terv pályázata biztosítja. A területet hivatalosan augusztusban adják majd át egy nagyszabású ünnepségen, a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál keretében. A látogatók és a helybeliek a következő hetekben ismerkedhetnek a Fő tér új kövezetével, és kipróbálhatják annak tartósságát, járhatóságát. Az „üzempróba” után aztán elkészülhet a végső, színezett fedőréteg is.

Amíg a Fő tér ismét élettel telik meg, a munkálatok folytatódnak a belváros többi pontján. A térre vezető, kereskedőiről, éttermeiről, cukrászdáiról és kávézóiról híres Dumtsa Jenő utcában például elbontják a járdákat, és az utca közepére kerülnek a vendéglátóipari egységek teraszai. Ilyen megoldással egyébként főként nyugat-európai nagyvárosokban találkozni. A Jókai utca torkolatánál a ligetes rész is megújul; a meglévő és új fákat felhasználva kisebb liget, árnyas pihenőhely születik a város közepén.

Ugyancsak felújítják a Művészet Malomként ismert, egyedileg jegyzett műemlék épületet. Ennek belső kertjét is rendbe hozzák, sőt egy kisebb fákkal is beültethető tetőteraszt alakítanak ki, miközben a jelenleg is felújítás alatt álló Turisztikai Információs Központ épületében egy modern információs és technikai eszközökkel felszerelt turisztikai centrum talál majd otthonra.

OrientPress Hírügynökség
Kép: szentendre.hu

Címkék: felújítás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.