Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Október 28. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Visszavonulót fújt a legnagyobb hitelezőnk

Visszavonulót fújt a legnagyobb hitelezőnk

Jelentősen csökkent a harmadik negyedévben a Franklin Templeton magyar állampapír-kitettsége, az amerikai alapkezelő több mint 800 millió dollárt veszített a dollár jelentős erősödésén. Viszont még így is közel 12,2 milliárd dollárnyi magyar kötvénye van hazánk legnagyobb magánhitelezőjének - írja aNapi Gazdaság.

A június végi közel 13 milliárd dollárról szeptemberre 12,15 milliárdra csökkent a Franklin Templeton magyar kötvénykitettsége – derül ki a cég által közölt harmadik negyedéves portfóliójelentésekből. Ennél kevesebb magyar papírja legutóbb 2013 szeptemberében volt a cégnek, majd onnan egy évig fokozatosan növekedett az állomány. A 6,3 százalékos visszaesés szinte teljes egészében a dollár erősödésének volt köszönhető, hiszen az amerikai deviza 227,13-ról 245,13-ig ugrott a forinttal szemben a harmadik negyedévben. Amennyiben kiiktatjuk a dollárerősödés hatását, akkor forintban 2945,3 milliárd forintról 2979,8 milliárdra nőtt az állomány. Ebből is látszik, hogy az amerikai alapkezelő nem adott el magyar papírokat, csak a dollár erősödése miatt a forintban meglévő állománya dollárban lényegesen kevesebbet ért szeptember végén.

A Napi Gazdaság által vizsgált tizenegy amerikai és kilenc luxemburgi alap közül mindössze kettőnél növekedett kismértékben a magyar kötvények állománya a harmadik negyedévben. Az átlagosnál nagyobb csökkenés szintén csak két alapnál volt: a Franklin Low Duration Total Return Fund a teljes devizakötvény-állományát leépítette, míg a Franklin Total Return Fund szintén a devizás magyar papírokba adott bele.A teljes Templeton-portfólióból 6,6 milliárd dollárnyi volt a forintban denominált magyar kötvény, 5,5 milliárd pedig a devizakötvény. Diszkontkincstárjegye júniushoz hasonlóan továbbra sem volt a Templetonnak. A forintkötvények állománya három hónap alatt 6,5 százalékkal, míg a devizakötvények állománya 6 százalékkal csökkent.

Az már nem jelent meglepetést, hogy a legtöbb magyar kötvény az amerikai Templeton Global Bond Fundban van, a 4,9 milliárd dolláros állomány 4,7 százalékos csökkenést jelentett június végéhez képest. Emellett Luxemburgban van még két jelentősebb alapja a társaságnak, az egyikben 3,1 milliárd dollárnyi, míg a másikban 2,5 milliárd dollárnyi magyar eszköz van. Az is változatlan a Templeton politikájában, hogy a legtöbb magyar eszközt tartalmazó alapot Michael Hasenstab, a cég kötvénypiacokért felelős alelnöke kezeli.

A harmadik negyedéves portfólióváltozás rávilágít az amerikai cég befektetési politikájával kapcsolatos egyik kockázatra. A piac ugyanis jelenleg további dollárerősödésre számít, és mivel a Templeton hagyományosan nem fedezi le devizapozícióit, ezért az árfolyamváltozás számára kedvezőtlen. Az utóbbi hónapokban elemzők már többször figyelmeztettek arra, hogy ha folytatódik a tendencia, akkor könnyen elképzelhető, hogy a cég előbb-utóbb magyar kitettségének csökkentése mellett dönt. Emellett további kockázatot jelenthet, hogy a befektetők jelenleg az amerikai hozamok emelkedésére számítanak 2015-ben, ami várhatóan a magyar hozamok emelkedését vonja maga után, ez pedig további rossz hír lehet a hosszú távú befektetők számára, és a magyar eszközök részleges leépítésére ösztönözheti a Franklin Templetont.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során