Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2015. Március 22. 00:00, vasárnap | Helyi

Víz világnapja

Víz világnapja

A víz világnapjának megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték

Ennek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá, felhívva a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére életünkben. Magyarország is csatlakozott e nemzetközi kezdeményezéshez, amelynek egyik fontos célja, hogy a jövő generációiban tudatosítsa a víz szerepének, védelmének jelentőségét. Cél, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét.
Minden évben más jelmondat jegyében zajlik a megemlékezés. 2015-ben a Víz Világnapjának kiemelt témája: "Víz és a fenntartható fejlődés".
„A fenntartható fejlődés, olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedékek esélyét arra, hogy ők is kielégíthessék szükségleteiket” (A Környezet és Fejlődés Világbizottság (Brundtland-bizottság) „Közös jövőnk” című jelentése, 1987.).
A földi élet alapja, és így a fenntartható fejlődés kulcsa a víz. Életünk minősége közvetlen összefüggésben van vizeink minőségével: az egészséges ökológiai rendszerek alapja a jó minőségű víz, és ez vezethet az emberi jóllét és egészség fejlődéséhez.
Természetesnek vesszük, hogy a jó minőségű ivóvíz a kellő mennyiségben mindig a rendelkezésünkre áll. Ennek következtében gyakran pazaroljuk, nem vigyázunk környezetünkre, ezáltal felszíni és felszín alatti vizeinket szennyezzük. Sajnos beláthatatlan következményekkel járhat, ha rövidesen nem változtatunk ezen a magatartáson.
Néhány víztakarékossági praktika:
-Fogmosás közben zárjuk el a vízcsapot és használjunk poharat
-Kézmosás alkalmával a szappanozás idejére is zárjuk el a csapot.
-Figyeljünk arra, hogy a vízcsap ne csöpögjön, hiszen 75 liter/nap vízmennyiség is elfolyhat így
-Mosáskor, mosogatáskor csak teli gépet indítsunk be, mert így sokkal hatékonyabb a működésük
-Amennyiben kézzel mosogatunk, azt ne folyóvízzel tegyük, mert így több vizet használunk fel, mint amennyi feltétlenül szükséges
-Fürdés helyett zuhanyozzunk! Ha így teszünk akár >80 liter vizet is spórolhatunk (egy zuhanyzás alkalmával 20-60 liter, míg a kádban fürdéshez 100-150 liter vizet használunk el)
-Lehetőség szerint használjunk víztakarékos zuhanyrózsát, WC tartályt, mellyel akár alkalmanként 10 liter vizet is megtakaríthatunk
-Aki teheti locsolási célra gyűjtse az esővizet.
Vizeink védelme érdekében fontos felhívni a figyelmet, hogy használjunk mindig környezetbarát tisztítószereket. A vegyi anyagokat, olajokat és a különböző gyógyszereket pedig veszélyes hulladékokként kell kezelni.
Jelenünk és az eljövendő generációk sorsa többek között azon is múlik, hogy miképp gazdálkodunk a Földön meglévő vízkészleteinkkel, hogyan óvjuk és hasznosítjuk vizeinket.

Címkék: víz világnapja

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya