Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Április 07. 11:46, szerda | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Vizsgálat indult egy maszk és védőtávolság nélküli húsvéti mise miatt Párizsban

Vizsgálat indult egy maszk és védőtávolság nélküli húsvéti mise miatt Párizsban

Emberéletek veszélyeztetésének gyanúja miatt eljárást indított kedden a párizsi ügyészség egy párizsi templomban tartott húsvéti mise miatt, amelyen sem a papok, sem a hívek nem viseltek maszkot.

A vádhatóság a vizsgálatot a Le Parisien című napilap internetes oldalán közzétett felvétel alapján indította el, amely szombat délután a párizsi Saint-Eugene-Sainte-Cécile templom mintegy négyórás hagyományos szertartásán készült.

A felvételen maszkot nem viselő, egymás mellett szorosan álló papok közvetlenül a hívek szájába teszik az ostyát. A templomban a többségében idősebb korú hívek is szorosan egymás mellett láthatók.

"Elképedve tapasztaltuk, hogy a távolságtartás és a maszkviselés alapvető szabályait nem tartották be, és elhatárolódunk a nehéz egészségügyi helyzetben minden nem megfelelő viselkedéstől" - mondta az AFP hírügynökségnek Karine Dalle, az egyházkerület kommunikációs felelőse. "Sajnos a felvételek egyértelműek. Nagyon sok embert látunk maszk és a védőtávolság betartása nélkül. Kategorikusan elítéljük" - tette hozzá.

Az egyház kommunikációs felelőse elmondta: a témát természetesen az egyházon belül is meg fogják vitatni, miután a párizsi plébániák jelentős többsége hónapok óta betartja az egészségügyi előírásokat. Kiemelte, hogy az érintett plébánia szerint a hatszáz férőhelyes templomban 280-an voltak szombat délután.

A párizsi érsekség minden papot arra kért, hogy legyen feddhetetlen az egészségügyi előírásokat illetően. A maszkviselés 11 éves kortól kötelező a templomokban, s a hívek, illetve a családok között legalább két széket üresen kell hagyni - emlékeztetett a kommunikációs felelős.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.