Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Január 20. 11:42, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Volgográdi merényletek - Egy iraki szélsőséges szervezet vállalta a robbantásokat

Volgográdi merényletek - Egy iraki szélsőséges szervezet vállalta a robbantásokat

Az Anszár asz-Szunna nevű iraki szélsőséges szervezet vállalta magára a december végén Volgográdban elkövetett véres merényleteket, és további akciókkal fenyegetőzött - jelentette hétfőn az orosz sajtó.

A fenyegetőzést és az állítólagos elkövetők nyilatkozatát a Vilajat Dagesztán nevű internetes honlapon tették közzé. Egy majdnem 50 perces videofelvételen előbb robbanószerkezetek elkészítése volt látható, majd két fiatal férfi nyilatkozata hangzott el.
A video felirata szerint a Szulejmannak és Abdur-Rahmánnak nevezett férfiakkal a volgográdi merényletek előtt készült a felvétel. A szélsőségesek gépfegyverrel a kezükben feltételezhetően a Koránból olvasnak fel részleteket, és azt bizonygatják, hogy mindent Allah nevében tesznek. A nyilatkozat végén a volgográdi központi pályaudvar bejáratánál történt nagy erejű robbantásról, valamint a dél-oroszországi nagyvárosban közlekedő, 15-os számú trolibusz felrobbantása után készült felvételek láthatóak.
Tavaly december 29-én a volgográdi központi pályaudvaron, majd 30-án egy trolibuszon elkövetett öngyilkos merényletnek 34 halálos áldozata és mintegy 70 sérültje volt.
A Vilajat Dagesztán internetes oldalán közzétett szöveges fenyegetést az úgynevezett Anszár asz-Szunna csoport dzsihadistái és vezetőjük, Omar nevében fogalmazták meg. A magukat mudzsáhidoknak, az iszlám szent harcosainak nevezők azzal fenyegetik "az orosz népet", hogy a volgográdihoz hasonló akciók csak a kezdetét jelentik a szenvedéseknek, ha Oroszország nem vonja ki csapatait a Kaukázusból. Ellenkező esetben a támadásokat folytatják, és a vegyi fegyverek bevetésétől sem riadnak vissza - teszik hozzá.
"Ez csak a vég kezdete számotokra. Minden régiót, minden várost, minden utcát, kerületet a véretek fog öntözni"- írták. A nyilatkozat készítői Vlagyimir Putyin orosz elnököt kárhoztatják a csecsen háborúkért és a Kaukázus "megszállásáért". Azt állítják, hogy a hatalom nem tudja megvédeni az oroszokat a terrortámadásoktól, mint ezt - szerintük - a volgográdi merényletek is bizonyítják. Az iraki szélsőséges szervezet ultimátuma szerint az oroszoknak csak kis idejük van arra, hogy teljesítsék a követeléseket, mert - mint fogalmaznak - újabb akció készül.
Az Anszár asz-Szunna 2003 óta létező, Irak északi és központi területén működő szélsőséges szervezet nevében nyilatkozók Doku Umarov parancsára hivatkoztak. A csecsen hadúr tavaly nyáron arra szólította fel az iszlamista fegyvereseket, hogy tegyenek meg mindent a szocsi téli olimpia megakadályozásáért.
Az orosz sajtóban megjelent közlések szerint az Anszár asz-Szunna iraki szélsőséges csoport fenyegetése egyértelműen a Fekete-tenger partján lévő orosz üdülővárosban február 7-én kezdődő olimpiai játékokra vonatkozik.
Az orosz hatóságok eddig nem reagáltak az iraki szélsőséges csoport fenyegetőzésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).