Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2011. Október 13. 09:00, csütörtök | Helyi
Forrás: tata.hu

XI. Tatai Öreg-tavi Nagy Halászat 2011. október 14-16.

XI. Tatai Öreg-tavi Nagy Halászat 2011. október 14-16.

Ezen a hétvégén lesz a látványos lehalászás a tatai Öreg-tavon. A korábbi évekhez hasonlóan, az ország minden tájáról érkező halfőző mesterek ismét megmutatják milyen remek ételek készíthetők hazai halainkból

A tatai Öreg-tó Magyarország egyik legidősebb mesterséges tava, mely az Által-éren épített völgyzárógát segítségével jött létre és a hozzá tartozó mocsárrendszerrel a középkorban a tatai vár védelmét szolgálta. Zsigmond és Mátyás idejében hal és vadbősége miatt vált kedvelt királyi pihenőhellyé.
Napjainkban az Öreg-tó pihenési, szórakozási és sportolási lehetőséget nyújt a tataiaknak és az ide látogatóknak egyaránt. Olyan turisztikai látványosság, amely évszakonként más arcát mutatja, őszönként a múltba, a legősibb mesterség, a halfogás, a halászat felé tekint. A halászat módszerei az évszázadok folyamán csak kis mértékben változtak, eszközeinek is inkább csak az alapanyaga, de mozdulatai ugyanazok, mint a sok-sok évvel ezelőtt élőké. Az Öreg-tavi Nagy Halászat név már az 1900-as évek elején is felbukkan a híradásokban, jól érzékeltetve azt, hogy a tó lehalászatát mindig is megkülönböztetett figyelem kísérte, s nem csak a halászok részéről.

A hálóvetés idővel társasági eseménnyé vált, s a Tatai Mezőgazdasági Zrt. épp ezt a hagyományt elevenítette fel 2001-ben, s folytatja annak érdekében, hogy halas fesztiválján keresztül hozzájáruljon a város turisztikai vonzerejének és a látványosságok számának növeléséhez. Ezen törekvés eredményeként az Öreg-tavi Nagy Halászat az őszi turisztikai szezon országosan fontos eseményévé vált.

A halas fesztivál fő attrakciója az országban elsőként és a mai napig egyedüliként itt látható látványhalászat, mely 400 méteres húzóhálós kerítéssel kerül lebonyolításra. Az egész napot betöltő halászat, a halválogatás, halvásár alkalmas arra, hogy közelből mutassa be a halászok nehéz fizikai munkáját annak minden szépségével együtt. A tájjellegű és az ország egészének halas gasztronómiáját átfogó halétel-bemutató és -vásár az országban egyedülállóan széles keresztmetszetét adja a halételeknek azzal együtt, hogy az ország minden részét reprezentáló tájegységi hal specialitásokat halfőző bajnokok főztjeként ízlelhetik meg a fesztiválra kilátogatók.
A fesztivál keretében a halászat és gasztronómia mellett kulturális programok zajlanak zenekarok, hagyományőrző néptánc együttesek közreműködésével.
A halas fesztivál jó alkalmat kínál arra, hogy gasztronómia, a természet iránt érdeklődők – akár egészen kis gyermekekkel is – egy kellemes és élményekben gazdag hétvégét töltsenek el Tatán, az élő vizek városában.

Részletes programok ITT.

Információ: Tatai Mezőgazdasági Zrt.
Tel.: 06-20/287-5602
Web: www.tata.hu
E-mail: filipszattila@freemail.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya