Városlista
2020. július 10, péntek - Amália

Hírek

2020. Április 16. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

A koronavírus miatt elhunytak többsége idős beteg Szlovéniában és Horvátországban is

A koronavírus miatt elhunytak többsége idős beteg Szlovéniában és Horvátországban is

Szlovéniában a koronavírus-járvány eddigi halálos áldozatainak 80 százaléka 75 évesnél idősebb volt

- derült ki azokból a részletes adatokból, amelyeket szerdán először hozott nyilvánosságra a szlovén népegészségügyi intézet újságírók többszöri megkeresésére. A közszolgálati rádió szerint a halálos áldozatok háromnegyede az idősotthonok lakói közül került ki, és egyenlő arányban voltak közöttük férfiak és nők.

A szlovén hatóságok eddig nem közöltek adatokat az elhunytak koráról, neméről és a fertőzés előtti egészségügyi állapotáráról.

A hivatalos közlés szerint Szlovéniában egy nap alatt 28-cal, 1248-ra emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma. Az előző naphoz képest öt újabb beteg hunyt el, ezzel 61-re nőtt a járvány halálos áldozatainak száma. A járvány megjelenése óta több mint 37 ezer koronavírustesztet végeztek az országban, a diagnosztizált betegek közül 34-et ápolnak intenzív osztályon.

Szlovénia a jövő héttől egy több mint ezer mintán alapuló, úgynevezett nemzeti koronavírus-tesztelést indít az ország különböző területein, hogy világosabb képet kapjon a járvány kiterjedéséről és a Covid-19 megbetegedések valós számáról.

Miroslav Petrovec, a ljubljanai orvosi egyetem mikrobiológiai és immunológiai intézetének igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a reprezentatív teszteredmények alapján tanulmány készül majd, amely megmutathatja, mekkora lehet a fertőzöttek valós száma az országban, azt, hogy hányan szerezhettek immunitást a vírussal szemben, hányan lehetnek a vírushordozók, továbbá, hogy milyen egészségügyi állapotban lehetnek azok, akik számára házi karantént rendeltek el, de fertőzés enyhe tünetei miatt nem vettek tőlük mintát.Horvátországban a legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 37-tel, 1731-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, 34 halálos áldozata van a járványnak, közülük hárman az elmúlt 24 órában hunytak el.

Az első fertőzés megjelenése óta 473 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 31 beteg van súlyos állapotban, lélegeztetőgépen. Eddig 19 256 koronavírustesztet végeztek az országban.

A közzétett adatokból az is kiderül, hogy Horvátországban a Covid-19 betegségben elhunytak hetven százaléka 70 és 99 év közötti, közel 20 százalékuk 60 és 69 évi közötti, míg a többi áldozat 40 és 59 év közötti volt.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 10. 11:03, péntek | Külföld

Ismét rekordot döntött az új fertőzések száma az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban csütörtökön ismét rekordot döntött a koronavírussal diagnosztizált új fertőzések száma - derült ki a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház csütörtök esti adataiból.

2020. Július 10. 10:01, péntek | Külföld

Több mint kétszázezerrel nőtt a koronavíurs-fertőzöttek száma a világban

A világon 12 238 034 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 554 360, a gyógyultaké pedig 6 716 683 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem pénteki adatai szerint.

2020. Július 10. 07:00, péntek | Külföld

A Brexit után továbbra is jelentős eltérések vannak az EU és London álláspontja között

Az e heti tárgyalások megerősítették, hogy a felek között továbbra is jelentős eltérések mutatkoznak az Európai Unió és az onnan nemrégiben kilépett Egyesült Királyság jövőbeni kapcsolatrendszerét illetően

2020. Július 10. 05:00, péntek | Külföld

Csehország felkészült a járvány esetleges második hullámára

Csehország megfelelő mennyiségű, hat hétre elegendő védőeszközökkel rendelkezik arra az esetre, ha kitörne a koronavírus-járvány második hulláma - jelentette be Jan Hamácek belügyminiszter csütörtökön.