Városlista
2020. augusztus 7, péntek - Ibolya

Hírek

2012. Február 15. 07:37, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu

Ezzel végleg kigolyózzák a magyarokat?

Ezzel végleg kigolyózzák a magyarokat?

Továbbra is óriási előnnyel vezet Robert Fico Irány-Szociáldemokrácia (Smer) nevezetű pártja a szlovákiai előre hozott választások előtt szűk egy hónappal.

Egyelőre úgy tűnik, az MKP egyre távolabb van az ötszázalékos küszöbtől. A Gorilla-ügy folyományaként könnyen lehet, hogy változni fog a választási rendszer.

Ha a hétvégén tartanák a parlamenti választásokat, azokat 37,3 százalékos támogatottsággal a Robert Fico vezette Smer nyerné, legalábbis a Focus közvélemény-kutató ügynökség szerint. Az intézet szerint a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 10,3, az Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek 8,9, a 99 Százalék Mozgalom 6,9, a Dzurinda vezette Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKÚ) 6,1, a Híd 6, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) 5,9, a Slota vezette nemzeti párt 4,2, míg az MKP 2,4 százalékon áll.

A kutatásból jól látszik, hogy a mostani jobboldali kormánykoalíció pártjai (SDKÚ, KDH, SaS, Híd) jelentős mértékben meggyengültek, és két tagja mindenképpen a bejutási küszöb környékén toporog. A választás egyértelmű esélyese a Smer, bár ők is visszaestek az utóbbi időben, amely nagyrészt az egész szlovákiai közéletet behálózó Gorilla-ügynek köszönhető. Új elem, hogy két olyan alakulat (Egyszerű Emberek, 99 Százalék Mozgalom) is befutó lehet, amelyek nemrégen jöttek létre.

Kevesen voksolnak majd

Alacsony, 50 százalék körüli részvétel várható a márciusi parlamenti választásokon Szlovákiában – derült ki a Közéleti Kérdések Intézetének (IVO) honlapján közzétett tanulmányból. Az intézet által rendelt felmérés szerint a megkérdezettek 22 százaléka nem készül arra, hogy részt vegyen a választásokon. A közvélemény-kutatásban résztvevők 50 százaléka állította azt, hogy biztosan vagy csaknem biztosan részt vesz majd a voksoláson. A megkérdezettek fennmaradó része nem volt biztos részvételében, még nem hozott döntést vagy nem adott választ.

Nemrégiben egy olyan kutatás látott napvilágot, amely szerint a SDKÚ csupán 5,3 százalékon áll. Ezzel az eredménnyel egyébként éppen csak parlamenti párt lenne a mostani koalíció legerősebb szereplője. A felmérés szerint a Smer 41,5 százalékot szerezne, ami 81 mandátumot biztosítana a parlamentben Ficóéknak. A második helyen a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) futna be 10,8 százalékkal, míg a Hídra a választók 8,2 százaléka szavazna.

Ficóék nagyon jól járnának

A Gorilla-botrányhoz kapcsolódik, hogy a tiltakozók szeretnék megváltoztatni a hatályos választási rendszert. A demonstrálók egyéni körzeteket állítanának fel a mostani arányos rendszer helyett. Robert Kalinák, a Smer alelnöke szerint érdemes elgondolkodni a jelenlegi arányos rendszer vegyesre változtatásán, a mandátumok felét pártlistákról, a másik felét egyéni választókörzetekben osztanák ki.

A Híd és az MKP – hasonlóan a többi párthoz – nem veti el az ötletet. „Erről tárgyalni kell. Minden választási rendszernek vannak előnyei és hátrányai is” – véli Bugár Béla, a Híd elnöke. „A választási rendszer változtatásra szorult, mégpedig úgy, hogy egyéni választókörzetek is lennének” – mondta Berényi József, az MKP vezetője. „A jelenlegi támogatottsági mutatók mellett a Smernek kedvezne a változtatás” – véli Martin Slosiarik, a Focus közvélemény-kutató ügynökség vezetője, de hozzáteszi, sok múlik a részleteken. Egyesek szerint ez a szisztéma a magyarok számára mindenképpen hátrányokkal járna.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 07. 11:58, péntek | Külföld

Még egy kanadai állampolgárt halálra ítéltek Kínában

Csütörtök után pénteken is halálra ítéltek egy kanadai állampolgárt Kínában kábítószer előállításának és szállításának bűntette miatt.

2020. Augusztus 07. 10:46, péntek | Külföld

Átlépte a 19 milliót a koronavírussal fertőzöttek száma a világon

Átlépte péntek reggelre a 19 milliót a koronavírussal fertőzöttek száma a világon a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint.

2020. Augusztus 07. 07:06, péntek | Külföld

Csökken a járvány terjedésének üteme Belgiumban

Kis mértékben csökkenő tendenciát mutat a koronavírus-fertőzés okozta járvány terjedésének üteme Belgiumban.

2020. Augusztus 07. 05:00, péntek | Külföld

Trump szerint akár még a novemberi választások előtt lehet vakcina

Akár még a novemberi választások előtt lehet vakcina a koronavírus-fertőzés ellen - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök csütörtök reggel egy rádiós interjúban.