Városlista
2020. január 23, csütörtök - Zelma

Hírek

2012. Február 15. 07:37, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu

Ezzel végleg kigolyózzák a magyarokat?

Ezzel végleg kigolyózzák a magyarokat?

Továbbra is óriási előnnyel vezet Robert Fico Irány-Szociáldemokrácia (Smer) nevezetű pártja a szlovákiai előre hozott választások előtt szűk egy hónappal.

Egyelőre úgy tűnik, az MKP egyre távolabb van az ötszázalékos küszöbtől. A Gorilla-ügy folyományaként könnyen lehet, hogy változni fog a választási rendszer.

Ha a hétvégén tartanák a parlamenti választásokat, azokat 37,3 százalékos támogatottsággal a Robert Fico vezette Smer nyerné, legalábbis a Focus közvélemény-kutató ügynökség szerint. Az intézet szerint a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 10,3, az Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek 8,9, a 99 Százalék Mozgalom 6,9, a Dzurinda vezette Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKÚ) 6,1, a Híd 6, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) 5,9, a Slota vezette nemzeti párt 4,2, míg az MKP 2,4 százalékon áll.

A kutatásból jól látszik, hogy a mostani jobboldali kormánykoalíció pártjai (SDKÚ, KDH, SaS, Híd) jelentős mértékben meggyengültek, és két tagja mindenképpen a bejutási küszöb környékén toporog. A választás egyértelmű esélyese a Smer, bár ők is visszaestek az utóbbi időben, amely nagyrészt az egész szlovákiai közéletet behálózó Gorilla-ügynek köszönhető. Új elem, hogy két olyan alakulat (Egyszerű Emberek, 99 Százalék Mozgalom) is befutó lehet, amelyek nemrégen jöttek létre.

Kevesen voksolnak majd

Alacsony, 50 százalék körüli részvétel várható a márciusi parlamenti választásokon Szlovákiában – derült ki a Közéleti Kérdések Intézetének (IVO) honlapján közzétett tanulmányból. Az intézet által rendelt felmérés szerint a megkérdezettek 22 százaléka nem készül arra, hogy részt vegyen a választásokon. A közvélemény-kutatásban résztvevők 50 százaléka állította azt, hogy biztosan vagy csaknem biztosan részt vesz majd a voksoláson. A megkérdezettek fennmaradó része nem volt biztos részvételében, még nem hozott döntést vagy nem adott választ.

Nemrégiben egy olyan kutatás látott napvilágot, amely szerint a SDKÚ csupán 5,3 százalékon áll. Ezzel az eredménnyel egyébként éppen csak parlamenti párt lenne a mostani koalíció legerősebb szereplője. A felmérés szerint a Smer 41,5 százalékot szerezne, ami 81 mandátumot biztosítana a parlamentben Ficóéknak. A második helyen a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) futna be 10,8 százalékkal, míg a Hídra a választók 8,2 százaléka szavazna.

Ficóék nagyon jól járnának

A Gorilla-botrányhoz kapcsolódik, hogy a tiltakozók szeretnék megváltoztatni a hatályos választási rendszert. A demonstrálók egyéni körzeteket állítanának fel a mostani arányos rendszer helyett. Robert Kalinák, a Smer alelnöke szerint érdemes elgondolkodni a jelenlegi arányos rendszer vegyesre változtatásán, a mandátumok felét pártlistákról, a másik felét egyéni választókörzetekben osztanák ki.

A Híd és az MKP – hasonlóan a többi párthoz – nem veti el az ötletet. „Erről tárgyalni kell. Minden választási rendszernek vannak előnyei és hátrányai is” – véli Bugár Béla, a Híd elnöke. „A választási rendszer változtatásra szorult, mégpedig úgy, hogy egyéni választókörzetek is lennének” – mondta Berényi József, az MKP vezetője. „A jelenlegi támogatottsági mutatók mellett a Smernek kedvezne a változtatás” – véli Martin Slosiarik, a Focus közvélemény-kutató ügynökség vezetője, de hozzáteszi, sok múlik a részleteken. Egyesek szerint ez a szisztéma a magyarok számára mindenképpen hátrányokkal járna.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 22. 18:09, szerda | Külföld

Fagyott leguánok hullhatnak a fákról Floridában

Fagyott leguánok hullhatnak a fákról Florida déli részén, miután a hőmérséklet a régióban szokatlanul hidegre fordult.

2020. Január 22. 17:41, szerda | Külföld

Meghalt Terry Jones, a Monthy Python sztárja

Meghalt 77 éves korában kedden este Terry Jones brit komikus, író, forgatókönyvíró, színész, rendező, a Monthy Python sztárja - írta a BBC hírportálja szerdán a színész ügynökére hivatkozva.

2020. Január 22. 15:07, szerda | Külföld

Az Európai Unió 200 millió euróval támogatja az európai űripart

Az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank bejelentette kedden, hogy 200 millió euróval támogatja az űrágazatba való beruházások fellendítését.

2020. Január 22. 08:00, szerda | Külföld

Továbbterjedt a tüdőgyulladást okozó új koronavírus Kínában

Négyszáz fölé nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma Kínában, ahol a járvány már az ország 13 régióját elérte – közölte a Nemzeti Egészségügyi Bizottság kedd este.