Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. December 18. 14:01, szombat | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Szlovéniában emlékeztető oltás szükséges a Covid-igazolványok határozatlan idejű érvényességéhez

Szlovéniában emlékeztető oltás szükséges a Covid-igazolványok határozatlan idejű érvényességéhez

A szlovén kormány pénteken elfogadott rendelete értelmében a két adag védőoltást felvettek számára februártól egy évről kilenc hónapra csökken a Covid-igazolvány érvényessége

- közölte a szlovén kormányzati kommunikációs hivatal (UKOM). Az emlékeztető, harmadik oltás felvételével a védettségi igazolások határozatlan időre szólnak.

A döntés az immunizálással foglalkozó tanácsadói bizottság ajánlásán alapul, és összhangban van az Európai Betegségellenőrzési Központ (ECDC) útmutatásaival, amelyek szerint az emlékeztető oltásokra szükség van a járvány hatékony leküzdése érdekében - írta az UKOM.

A határozat csak a 18 éven felüli állampolgárokra vonatkozik.

Határozatlan időre szól azok védettségi igazolása is, akik felgyógyultak a koronavírus-fertőzésből, és ezt követően kétszer is beolttatták magukat.

Azoknak, akik felépültek a fertőzésből, illetve felgyógyultak, és csak egy oltással rendelkeznek, Covid-igazolványuk csak 180 napig lesz érvényes.

Péntekre 1278 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és a fertőzés következtében 12 beteg halt meg. Kórházban 746 beteget ápolnak, közülük 237-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 240 763-an kaptak védőoltást, közülük 1 176 493-an már a második adagot is felvették.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában 3778 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 54-en haltak meg. Kórházban 2188 beteget ápolnak, közülük 288-an vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 237 974-en kaptak védőoltást, közülük 2 073 410-en már a második adagot is felvették.

Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője pénteken arra szólította fel az embereket, hogy az ünnepi időszakban kerüljék az összejöveteleket.

Mindenki számára az a legbiztosabb, ha a szilvesztert a szabadban tölti, az ünnepi miséket pedig a televízióban követi - mondta a tárcavezető, hangsúlyozva, hogy az omikron vírustörzs a delta variánsnál is sokkal gyorsabban terjed. Horvátországban a múlt héten azonosították az új vírust, és azóta nyolcra nőtt az igazoltan omikronnal megfertőződöttek száma.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt