Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Június 12. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

VeszprémFest: Benson, Raimondi, Matt Bianco, Mezzoforte és mások

VeszprémFest: Benson, Raimondi, Matt Bianco, Mezzoforte és mások

A tízszeres Grammy-díjas amerikai dzsesszgitáros, George Benson koncertje nyitja meg a kilencedik VeszprémFestet július 18-án este. A fesztivált idén operaelőadás zárja három nappal később: Donizetti Don Pasquale című művében Ruggero Raimondi lesz a címszereplő. A rendezvényen fellép a Matt Bianco és a Mezzoforte is.

A mai Veszprém imázsához a sok történelmi emlék mellett már szorosan hozzátartozik a fesztivál is - hangsúlyozta Porga Gyula, a város polgármestere a hétfői budapesti sajtótájékoztatón.
Mészáros Zoltán fesztiváligazgató kiemelte, hogy minden évben igyekeznek valamilyen újdonságot bevezetni. Idén például az opera műfaja nem áriákkal és duettekkel jelenik meg, hanem Donizetti teljes operája az óváros falai között elevenedik meg. A félig szcenírozott előadást Káel Csaba rendezi, a címszerepben a világhírű olasz basszus-bariton, Ruggero Raimondi lesz látható és hallható július 21-én, ő Joseph Losey legendás, 1979-es Don Giovanni-operafilmjének főszereplője volt.
A Művészetek Palotája vezérigazgatója, Káel Csaba azt mondta, hogy a Don Pasquale azoknak is élvezhető, akik nem kifejezetten operarajongók, hiszen a mű általános emberi problémákról szól: egy fiatal, szegény nő és egy idős, tehetős férfi kapcsolatáról, meg a valódi szerelemről. Ruggero Raimondi mellett Miklósa Erika, Kálmán Péter és Horváth István lép pódiumra.
George Benson, a világhírű gitáros Veszprémben legújabb albumát, a Guitar Mant mutatja be július 18-án, ezen ismert dzsessz- és popfeldolgozások szerepelnek, de műsorából nem hiányoznak legnépszerűbb slágerei sem. Neves muzsikusok kísérik: David Garfield (zongora, billentyűs hangszerek), Michael O’Neill (gitár, vokál), Oscar Seaton (dob), Stanley Banks (basszusgitár) és Thom Hall (billentyűs hangszerek).
A könnyedebb dzsesszben utazó izlandi Mezzoforte július 19-én, csütörtökön játszik a VeszprémFesten: az alapítók, Eythor Gunnarsson, Gulli Briem és Johann Asmundsson oldalán Oskar Gudjonsson, Bruno Mueller és Sebastian Studnitzky új lemezük anyagából és a régi sikerekből egyaránt játszik a fesztivál közönségének. A Mezzoforte után ugyanaznap este a Matt Bianco következik: a Mark Reilly énekes által vezetett brit csapat a nyolcvanas években robbant be a zenei életbe, jellegzetes stílusában a dzsessz és a latin pop ritmusait ötvözte.
Július 20-án pénteken világzene színesíti a programot: a 2009-ben a Sziget fesztiválon is megcsodált kubai Orquesta Buena Vista Social Club ismét Omara Portuondo énekesnővel muzsikál együtt. A zenekar gerincét továbbra is a Wim Wenders Buena Vista-filmjéből megismert zenészek alkotják: Guajiro Mirabel (trombita), Barbarito Torres (kubai lant) és Jesus Aguaje Ramos (harsona). Őket egészítik ki olyan fiatal kubai tehetségek, mint az énekes Carlos Calunga és a virtuóz zongorista, Rolando Luna.
"Tavaly klasszikus zene szólt a jezsuita kolostor romjai között. A mintegy 120 néző befogadására képes helyen idén Dívák a kolostorban címmel szervezünk sorozatot" - mondta Mészáros Zoltán. Öt, a zenei-művészeti élet különböző területeiről érkező díva lép fel: Udvaros Dorottya, Zséda, Szulák Andrea, Miklósa Erika és Palya Bea.
A VeszprémFest nulladik napján, július 17-én Geszti Péter és új zenekara, a Gringo Sztár, valamint három vendége, az egykori Jazz+Az énekesnői, Behumi Dóri, Kozma Orsi és Váczi Eszter lépnek fel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő