Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. November 11. 14:34, péntek | Belföld

Súlyos következménye lehet, ha nem szedik pontosan

Az idős szívbetegeket általában sokféle gyógyszerrel kezelik, és sokan a receptre fölírt patikaszerek egy részét kihagyják, vagy csak néha veszik be.

2011. November 10. 14:18, csütörtök | Belföld

Kiderült, hogyan fertőz

Sikerült azonosítaniuk a cambridge-i Wellcome Trust Sanger Intézet kutatóinak azt az útvonalat, amelyen a malária parazita halálos törzsei belépnek a vörösvértestekbe és megfertőzik azokat.

2011. November 10. 14:16, csütörtök | Belföld

Kommunikálhatunk a vegetatív állapotú betegekkel?

Elektroenkefalográfiás készülék (EEG) segítségével sikerült megállapítaniuk kanadai orvosoknak, hogy véglegesen vegetatív állapotúként diagnosztizált páciensek valójában tudatában voltak az őket körülvevő világnak.

2011. November 09. 14:18, szerda | Belföld

Az esőcsepp is óriási teher volna

A kolibrik nemcsak hátrafelé képesek repülni, hanem röptükben a vízcseppeket is le tudják rázni magukról, ami megóvja őket a lehűléstől és a felesleges teher cipelésétől.

2011. November 09. 07:18, szerda | Belföld

Későn érnek a tudósok

A kreativitás csúcsa később mutatkozik meg a természettudományokban napjainkban, mint egy évszázaddal korábban – vélik Nobel-díjasok teljesítményének elemzése alapján amerikai kutatók.

2011. November 08. 14:23, kedd | Belföld

Ígéretes gyógyszer a Huntington-kór kezelésére

A kutatók egy jelentésben tudatták a nyilvánossággal, hogy a pridopidin nevű hatóanyag az általuk elvégzett kísérletek során ígéretes kezelési alternatívának tűnt a Huntington-kórban szenvedő betegek számára.

2011. Október 19. 07:50, szerda | Belföld

Egy bögre mentatea helyettesítheti az aszpirint

Egy különleges brazíliai mentateának olyan fájdalomcsillapító tulajdonsága van, mint a kereskedelmi forgalomban kapható szintetikus gyógyszereknek - állatják brit kutatók.