Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2016. Július 28. 00:00, csütörtök | Helyi

2016. július. 28. Hepatitis Világnapja

2016. július. 28.  Hepatitis Világnapja

A hepatitis a máj gyulladásos betegsége, amely leggyakrabban vírusfertőzés következményeként alakul ki.

2010 óta, a WHO javaslatára minden év július 28.-án, Baruch Samuel Blumberg (Nobel-díjas amerikai orvos, biokémikus), a hepatitis B vírus felfedezőjének és a vírus elleni vakcina kifejlesztőjének születésnapján kerül megrendezésre a hepatitis elleni küzdelem világnapja. Célja, hogy emlékeztesse az embereket a hepatitis vírus veszélyeire, felhívja a figyelmet a betegség gyógyításának lehetőségeire.
Jelentőségét az adja, hogy a vírusfertőzés következtében kialakuló májgyulladás komoly betegségteher mind az ellátórendszer mind a társadalom számára egyaránt, illetve egyes típusai kezeletlenül halálos kimenetelűvé is válhatnak. Világszerte évente mintegy 400 millió embert fertőz meg, és 1,4 millió ember halálát okozza. Magyarországon nagyjából 100 ezer ember él hepatitis B vagy C fertőzéssel. Túlnyomó többségük (75%) nem tud a betegségéről, mivel a fertőzés általában évekig tünetmentesen zajlik, ezért ők a legveszélyeztetettebbek a májzsugor vagy a májrák betegség kialakulásában.
A májgyulladást okozó vírusoknak öt fajtáját ismerjük: A, B, C, D és E.
A hepatitis A és E vírussal fertőzött ember a székletével üríti a kórokozót, ezért terjedése elsősorban fertőzött széklettel szennyezett élelmiszer, ivóvíz, szennyvíz, fürdővíz, használati tárgyak közvetítésével történik. A betegség fő tünetei a láz, hányinger, hányás, hasi panaszok, rossz közérzet és a bőr, illetve a szem sárgasága. Gyermekeknél gyakran zajlik a fertőzés tünetmentesen, vagy csak enyhe tünetekkel járó formában, ezért az ő védelmükre fokozottabban kell figyelni. A fertőzést követően idült májbetegség nem alakul ki.
A hepatitis B (HBV) fertőzés leggyakrabban szexuális kapcsolat és vér útján terjed. Közvetítheti vérátömlesztés, apróbb sérüléseken keresztül egy fertőzött olló esetleg borotva is.
A hepatitis B vírussal fertőzött anyák a fertőzést továbbadhatják újszülöttjüknek a méhen belül, vagy szülés közben is. A vírus az anyatejbe is kiválasztódik, így az anyatejjel táplált újszülött ennek útján fertőződhet.
A fertőzés megelőzése érdekében 1990 óta a várandósgondozás része a kismamák hepatitis B szűrése. Ezt követően a hepatitis B-vel fertőzött anyák újszülöttjei védőoltásban részesülnek. Megyénkben 2015-ben 4 kismama került kiszűrésre és részesült újszülöttje védőoltásban. Szintén a megelőzés részeként, 2000 óta a 13-14 éves korosztály kötelező védőoltást kap HBV ellen.
A hepatitis C (HCV) által okozott májgyulladást a WHO sokáig alvó oroszlánnak hívta, utalva arra, hogy a betegség sokszor tünetmentes, kezelés nélkül lassan, évtizedek alatt súlyosbodik. Mivel a vírus a véráramba kerülve okozhat fertőzést, jelentős kockázati tényező az intravénás droghasználat, a tetoválás, a piercing, és azok a vérátömlesztések, amelyek 1992 előtt történtek.
Az OEK Járványügyi Osztályának jelentése alapján 2015-ben országosan 1214 heveny hepatitis fertőzés bejelentés érkezett, amelyből 979 eset hepatitis A-nak, 43 eset akut hepatitis B-nek bizonyult. Az előző évhez viszonyítva ez az esetszám 33%-os csökkenést mutat. Megyénkben a tavalyi évben összesen 13 akut hepatitises eset került bejelentésre.
Bármely ismeretlen eredetű, bizonytalan tünet észlelésekor érdemes háziorvoshoz fordulni, mivel a betegség megfelelő vizsgálatokkal kimutatható. Az idejében felismert fertőzés esetén és a betegség korai stádiumban megkezdett kezelésével teljes gyógyulás érhető el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya