Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2015. Március 24. 09:04, kedd | Helyi

Cukrász mestervizsgák Tatabányán

Cukrász mestervizsgák Tatabányán

A megyei kereskedelmi és iparkamara szervezésében cukrász szakmában kezdődtek mestervizsgák Tatabányán

A Stop Cukrászdában Hétfőn és kedden hat-hat jelölt készíti el vizsgamunkáját, majd a következő napokban írásbeli és szóbeli vizsgát tesznek.

A gyakorlati vizsgán is tételt húztak a jelöltek, összesen nyolc órájuk volt egy alkalmi dísztorta, megadott számú bonbonok és két termékcsoportba tartozó cukrászati késztermék elkészítésére.

A vizsgamunkák bemutatásán Dr. Szerencsés László, a kamara elnöke ismertette, a szervezet országosan garanciát vállalt duális képzés színvonaláért. A kamara célkitűzése, hogy minél több jövendőbeli szakmunkás ne az iskolában, hanem gyakorlati képzőhelyeken tanulja meg a szakma mélyebb ismereteit.

A színvonal emelése érdekében született az a rendelkezés, hogy szeptember elsejétől csak mestervizsgát tett személy oktathat. Megyénkben a kamara egy pályázat támogatásával 16 támogatott szakmában most háromszáz helyett hatvanezer forintért segíti mesterlevélhez jutni a jelentkezőket, idén a vizsgát tett mesterek száma elérheti a 300 főt is.

Rabóczky H. Erzsébet, Venesz díjas , aranykoszorús mestercukrász elmondta, a jelöltek nem kapnak automatikusan mesterlevelet, számos szempont szerint minősítik őket, a készterméken kívül megnézik azt is, mennyire gyakorlottan dolgoznak, mennyire rendezett a környezetük munka közben, még arra is figyelnek, mennyi selejtet csinálnak és dobnak-e ki használható anyagot a szemetesbe.

Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke fontosnak nevezte, hogy a képzés színvonalának emelésével mindenki megtalálja a maga mesterét, valamint kiemelte, hogy már nem csak szűken vett szakmát oktatják, hanem a jelöltek kapnak gazdasági és marketing ismereteket is, hogy önállóan is megállják a helyüket a kereskedelmi, gazdasági versenyben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya